SC Cambuur

Cambuurplein 44
8921 RG
Leeuwarden
www.cambuur.nl
facebook twitter

SC Cambuur-Leeuwarden, kortweg SC Cambuur, is een professionele Nederlandse voetbalclub uit Leeuwarden. De club is opgericht in 1964 ter vervanging van het naar de amateurs teruggekeerde VV Leeuwarden. SC Cambuur speelt in de kleuren geel en blauw. De thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Cambuurstadion, dat een capaciteit heeft van 10.000. De club wist in haar bestaan driemaal te promoveren naar de Eredivisie, waarin het in totaal zeven seizoenen speelde.

Naam en embleem

De naam SC Cambuur (door de supporters liefkozend ´SCC´ genoemd) komt voort uit de naam van de wijk waar het sportpark is gelegen: de Cambuursterhoek, ook wel het Cambuurkwartier genoemd. De wijk is op haar beurt vernoemd naar de middeleeuwse adellijke familie de Van Cammingha´s, die hun burcht hadden op de plek waar nu ongeveer het stadion staat. Het clubembleem van SC Cambuur is een gemoderniseerde variant van het familieschild van de Van Cammingha´s, verwijzend naar de rijke historie van zowel de naam als de locatie.

Het clubwapen is als volgt te omschrijven: een geel wapenschild met een liggend rood hert, de voorpoten uitgestrekt. Vergezeld met drie zwarte kammen met elk twee rijen tanden: twee kammen van boven en één kam van onderen. De kammen in het schild zijn zogenaamde sprekende wapens, oftewel wapens waarvan de afbeelding verwijst naar de naam van de drager ervan.

Clubkleuren

Het tenue van SC Cambuur bestaat uit een geel shirt, blauwe broek en witte kousen. De witte kousen worden regelmatig ingewisseld voor gele, indien de tegenstander al witte kousen draagt. Geel en blauw zijn de kleuren van de stad Leeuwarden. De Leeuwarder vlag bestaat uit vier horizontale banen: blauw, geel, blauw en geel.

Oorsprong

In 1964 werd SC Cambuur als profclub opgericht ter vervanging van het naar de amateurs teruggekeerde v.v. Leeuwarden. v.v. Leeuwarden is opgericht op 14 augustus 1917 en speelt tegenwoordig in de Zondag tweede klasse. v.v. Leeuwarden werkt haar thuiswedstrijden af op Sportpark Cambuur (gelegen naast het Cambuurstadion) en is tot op de dag van vandaag één van de amateurpartners van SC Cambuur.

Initiatiefnemer om een nieuwe club te stichten was Sietse Westra, die van 1964 tot 1969 ook de manager van de club was. Eerste trainer van SC Cambuur was oud-bokser Jan Bens.

Historie

Al meteen in het eerste jaar wist de club als kampioen van de Tweede Divisie naar de Eerste Divisie te promoveren. Vervolgens speelde SC Cambuur 27 jaar in de eerste divisie. In 1992 werd het kampioenschap behaald, en op die manier promotie naar de eredivisie. Na twee seizoenen volgde in 1994 directe degradatie. Na vier seizoenen Eerste divisie promoveerde SC Cambuur in 1998 weer via de nacompetitie. Ook ditmaal degradeerde de club na twee jaar. Ditmaal via de nacompetitie. Sindsdien speelt SC Cambuur Leeuwarden (zoals de volledige officiële naam ondertussen is geworden) in de Eerste divisie.

Cambuurstadion

SC Cambuur heeft met het stadion aan het Cambuurplein één van de grootste stadions in de Eerste divisie en is gebouwd in Engelse stijl, met vier overdekte tribunes.

De beginjaren (1934 - 1980)

Het stadion dateert van 1936. Op 12 september 1936 wordt het Gemeentelijk Sportpark Cambuur officieel in gebruik genomen. Op dat moment was er op de sportvelden en parkeerfaciliteiten na, alleen een hoofdtribune. In 1949 komen daar drie onoverdekte staantribunes bij, waarmee de capaciteit van het stadion is toegenomen tot 14.000 toeschouwers. In 1961 wordt de lichtinstallatie in gebruik genomen, een unicum voor die tijd. Niet voor niets is Philips Sport Vereniging (PSV) de tegenstander van v.v. Leeuwarden in de openingswedstrijd.

Modernere tijden (1980 - 2000)

In 1980 worden twee overdekte tribunes gebouwd. De onoverdekte staantribune aan de zuidzijde -korte zijde- aan de Insulindestraat, wordt vervangen door een overdekte staantribune. Deze is vanaf die dag betere bekend als de Zuid-tribune. De onoverdekte staantribune aan de oostzijde -lange zijde- wordt vervangen door een overdekte zittribune. Deze wordt vanaf toen de Oost-tribune genoemd. Van het oorspronkelijke stadion is dan alleen nog de hoofdtribune bewaard gebleven. Deze is in 1995 vervangen door een nieuwe overdekte zittribune (over de hele lengte), die vanaf die dag beter bekendstaat als West-tribune. Daarnaast is de onoverdekte staantribune aan de noordzijde (korte zijde, aan de voormalige Marathonstraat) vervangen door een overdekte zittribune. Vanaf 1994 zijn er geen ingrijpende wijzigingen geweest in het Cambuurstadion. Het stadion heeft op dat moment een capaciteit voor 13.500 supporters.

Huidige situatie

Tussen 2003 en 2006 zijn gefaseerd de rode en witte stoeltjes op de West- en Noordtribune vervangen door gele en blauwe stoeltjes.

Jarenlang voetbalde SC Cambuur op een echt grasveld. In de loop der jaren werd de kwaliteit van het gras echter steeds slechter. De club probeerde dit probleem te verhelpen via een nieuw drainagesysteem. Toch werd in 2005 voor kunstgras gekozen, van Edelgrass uit Genemuiden. Het kunstgras heeft Cambuur echter niet gebracht wat was gehoopt en na klachten van spelers en problemen met de kwaliteit is in 2008 besloten om het kunstgras weer te vervangen door `regulier´ gras. Vanaf de start van seizoen 2008/09 speelt Cambuur weer op een gewone grasmat.

In de zomer van 2009 is het uitvak verplaatst van de Noord- naar de Oost-tribune, waarmee per 7 augustus 2009 het aantal permanente zitplaatsen op 10.400 komt. Tijdens de play-offwedstrijden in het seizoen 2008/09 speelde Cambuur viermaal in twee weken tijd voor een stijf uitverkocht stadion. Ook koos de club ervoor om een noodtribune voor de West-tribune te zetten waardoor de capaciteit tijdelijk op 10.500 plaatsen kwam.

Toekomst (vanaf 2013)

In juni 2009 heeft SC Cambuur plannen gepresenteerd aan de gemeente Leeuwarden voor de bouw van een nieuw stadion achter de WTC Expo (de voormalige Frieslandhallen). Dit stadion zal in eerste instantie een capaciteit krijgen voor 12.000 toeschouwers maar waar ook is voorzien in een eerste uitbreiding (ook tijdens de bouw mocht SC Cambuur tussentijds weten te promoveren) naar een capaciteit van 16.000 toeschouwers. Het is de bedoeling dat het nieuwe stadion in gebruik genomen kan worden in de loop van 2013.
Redders van de club

Wegens een dreigend faillissement in 2006 is het Cambuurstadion als onderpand gebruikt voor de zogenaamde ´Old boys´ die in ruil daarvoor garant gingen staan voor de schuld van de club. Hiermee is het faillissement voorkomen. Bij verkoop van het stadion wordt de schuld weggewerkt. Sindsdien worden de ´Old boys´, vier Leeuwarder zakenlieden maar bovenal vrienden en fervent Cambuursupporters, gezien als dé redders van de club. Dit waren Jan Riedstra, Klaas Buwalda, Wim Sleijfer en Dirk Hoekstra, ook wel de Bierhuisgroep genoemd daar de vier vrienden elkaar regelmatig in het gelijknamige cafe in het centrum van Leeuwarden ontmoeten. De bijnaam ´Old Boys´ hebben de heren gekregen als verwijzing naar het zogenaamde Old boys network. Zij stelden in 2006 een nieuwe algemeen directeur aan. Alex Pama kwam vanuit de Verenigde Staten naar Leeuwarden. Onder zijn leiding maakte de club een opmars. In januari 2011 vertrok Alex Pama. In 2009 kwam Jan Riedstra onverwacht te overlijden. In de entree van het stadion staat een borstbeeld ter nagedachtenis aan de in 2009 overleden Riedstra. Alex Pama werd in 2011 opgevolgd door Gerald van den Belt.

Terugkeer naar de Eredivisie en plannen voor nieuw stadion (2009-2017)

In juni 2009 heeft SC Cambuur plannen gepresenteerd aan de gemeente Leeuwarden voor de bouw van een nieuw stadion achter de WTC Expo (= de voormalige Frieslandhallen). Dit stadion zal in eerste instantie een capaciteit krijgen voor 12.000 toeschouwers, maar waar ook is voorzien in een eerste uitbreiding (ook tijdens de bouw als SC Cambuur tussentijds zou promoveren, wat uiteindelijk ook gebeurde) naar een capaciteit van 16.000 toeschouwers. Het was de bedoeling dat het nieuwe stadion in gebruik werd genomen in de loop van 2013, maar dit plan ging uiteindelijk niet door. Op 3 mei 2013 werd SC Cambuur kampioen in de Jupiler League waardoor de club na 13 jaar weer in de Eredivisie ging spelen.

Op 2 november 2013 maakt Cambuur de hernieuwde plannen voor een nieuw stadion bekend. Het moet ongeveer €25 miljoen gaan kosten en in 2016 operationeel zijn. Het stadion, dat bij voorkeur achter het WTC-complex gebouwd moet worden, moet een capaciteit krijgen van 15.000 toeschouwers. Het streven van Cambuur was dat er in augustus 2017 een nieuw stadion gerealiseerd is. Dit gebeurde echter niet. In mei 2016 degradeerde SC Cambuur na 3 seizoenen uit de Eredivisie. Op 17 juli 2017 werd bekend dat de gemeenteraad van Leeuwarden unaniem heeft ingestemd met de bouw van het nieuwe Cambuurstadion. Het nieuwe stadion zal naar verwachting medio 2020 gereed zijn.

Supporters

Leeuwarden staat als voetbalgekke stad bekend en vandaar dat Sc Cambuur een fanatieke supportersschare heeft. SC Cambuur beschikt, net als veel andere Nederlandse volksclubs, over een harde kern, de MI-side. Deze side is door enkele fanatieke Cambuursupporters in 1979 opgericht. De naam MI-side komt voort uit de beide straatnamen aan de korte zijdes van het stadion, M voor Marathonstraat (huidige Coopmansstraat) en I voor Insulindestraat. In de begintijden verhuisde de side iedere helft van tribune, zodat ze iedere keer van achter het doel van de tegenstander hun team konden aanmoedigden. Later verbleef de MI-side alleen nog op de, toen nog, overdekte zuidelijke sta-tribune. Midden jaren 90, na de verbouw van het stadion, situeerde een kleine groep van de MI-side zich op de nieuwe noordelijke overdekte zittribune, alwaar de side uitgroeide tot wat die nu is. De MI-side heeft in de loop der jaren een bekende en beruchte naam in Nederland opgebouwd.

Clublied

Het onofficiële clublied van Sc Cambuur is t' Woanskip van Leeuwarder zangeres Anneke Douma, officieel in 1983 uitgebracht door Irish Stew en later gecoverd door Anneke Douma. Begin jaren 90 werd het lied door enkele Cambuursupporters geadopteerd en sindsdien wordt het door de supporters als onofficieel clublied gezongen, vaak voor de wedstrijd en bij iedere goal van sc Cambuur. t' Woanskip is vergelijkbaar met clubliederen als 'I'm gonna be (500 miles)' van Fc Hibernian en 'Blowing Bubbles' van West Ham United, door het zingen van t' Woanskip identificeren de supporters van Cambuur zich met hun club.
Betaald voetbal 195

Deze informatie over SC Cambuur is geheel of gedeeltelijk overgenomen van wikipedia op 2018-04-16.
Derhalve zijn gegevens mogelijk niet meer actueel.