PSV

Stadionplein 4
5616 RX
Eindhoven
www.psv.nl
facebook twitter

PSV is een voetbalclub uit Eindhoven. Deze werd op 31 augustus 1913 opgericht onder de naam Philips Sport Vereniging als sportvereniging van Philips-medewerkers.

PSV groeide uit tot een club die behoort tot de traditionele top drie van het Nederlands betaald voetbal. Op de UEFA-ranglijst van beste clubs in Europa stond PSV op 12 mei 2017 met 46.212 punten op de 42e plaats. De thuisbasis van PSV is het Philips Stadion.

Geschiedenis

In 1910 werd een voetbalelftal opgericht van Philipsmedewerkers, het Philips Elftal. In 1911, bij de eerste wedstrijd van het elftal werd de aftrap verricht door de dan 5-jarige Frits Philips. Het veld lag toen al op dezelfde plaats waar nu het Philips Stadion staat. Het Philips elftal speelde enkel vriendschappelijke wedstrijden. Op 31 augustus 1913 werd, met goedkeuring van Gerard en Anton Philips, een nieuwe sportvereniging opgericht waar verschillende sporten beoefend konden worden, waaronder voetbal. De vereniging werd opgericht door en voor personeelsleden van Philips. De clubkleuren werden bepaald op rood en wit. Het Philips Elftal sloot zich eind 1913 aan bij PSV. Het Philips Elftal wordt beschouwd als voorloper van het huidige PSV, de officiële oprichtingsdatum van de club is 31 augustus 1913. In het begin konden alleen Philipsmedewerkers lid worden, maar vanaf 1928 mochten er ook mensen van buiten het bedrijf bij PSV sporten.

Van personeelsclub tot betaald voetbal

PSV deed in 1914 voor de eerste keer mee aan de competitie en in 1921 speelde het al in de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal. Na een degradatie naar de tweede klasse in 1925 promoveerde PSV een jaar later naar de eerste klasse. Sinds 1926 tot op heden speelt PSV onafgebroken op het hoogste niveau. PSV werd voor het eerst landskampioen in 1929 door na het districtskampioenschap ook de kampioenscompetitie te winnen. In april 1933 werd de afdeling voetbal financieel losgekoppeld van het overkoepelend orgaan. In 1935 won PSV haar tweede landskampioenschap en won in 1950 voor de eerste keer de KNVB beker. PSV was in 1955, kort na invoering van het betaald voetbal, de eerste Nederlandse vereniging die deelnam aan het toernooi om de Coupe Européenne, de voorloper van de huidige UEFA Champions League. PSV had daarvoor reeds drie landstitels veroverd, behalve in in 1929, 1935 ook nog in 1951. Grote man achter het PSV toentertijd was Frans Otten, voorzitter van de Philips federatie en sportliefhebber die zorgde voor de juiste faciliteiten voor de sporters, waaronder ook voor de voetballers. In 1963 werd het eerste kampioenschap in het betaald voetbal veroverd, maar ging PSV enkele zware jaren tegemoet. De "sponsoring" van Philips werd teruggedraaid, mede onder druk van vakbonden, toen in 1961 Frits Philips aan het hoofd van het concern kwam te staan. Pas begin jaren 70 zouden de investeringen weer toenemen.

Gouden periodes

Midden jaren 70 was de eerste gouden periode voor de club. Met voetballers als Willy van der Kuijlen en de gebroeders Willy en René van de Kerkhof won PSV diverse nationale prijzen. In 1978 werd de UEFA Cup gewonnen. De finalestrijd werd beslist over twee wedstrijden waarin PSV te sterk bleek voor het Franse Bastia. Na 0-0 in Frankrijk werd thuis met 3-0 gewonnen. De tweede helft van de jaren 80 vormde de beste periode in de clubgeschiedenis. Tussen 1986 en 1992 werd de club zes keer nationaal kampioen en won ze drie keer de KNVB beker. Het absolute hoogtepunt had plaats in 1988 toen PSV, onder leiding van coach Guus Hiddink, op 25 mei de Europacup I won door in de finale Benfica na strafschoppen te verslaan. Ook speelde PSV in dat jaar in Tokio voor de Wereldbeker die het verloor van Club Nacional de Football uit Montevideo. Na een gelijke stand na 120 minuten verloor PSV de strafschoppenserie met 7-6. Belangrijke spelers in die periode waren onder meer doelman Hans van Breukelen, Ronald Koeman, de Deen Søren Lerby en de Belg Eric Gerets.

Nieuwe millennium

De eerste tijd na de gouden periodes laat zich het beste omschrijven als de periode van ontwikkeling van grote talenten, die via PSV de stap maken naar de internationale top. Romario, Ronaldo, Van Nistelrooij en Cocu zijn hier voorbeelden van. Bij de eerste editie van de Champions League in 1992 was PSV de eerste Nederlandse vertegenwoordiger. In het eerste decennium van het nieuwe millennium domineert PSV het Nederlandse voetbal. PSV was elk jaar vertegenwoordigd in de Champions League, en won van 2000 tot en met 2008 zes landskampioenschappen. Uit die tijd stamt de term Eindhoven, voetbalhoofdstad. Een term die werd omarmd vanwege de dominantie van PSV in het Nederlandse voetbal, maar een term die ook werd verafschuwd vanwege de arrogante lading die het had. Ook Europees gezien ging het goed en reikte PSV in die jaren één keer tot de halve finale Champions League, één maal kwartfinale Champions League en vier keer tot de kwartfinale UEFA Cup. Ook vertrokken nog steeds spelers naar Europese topclubs zoals Van Bommel, Park, Robben en Kežman. Daarnaast werd de eigen jeugdopleiding opgewaardeerd en verdiende PSV in 2007 de titel 'beste jeugdopleiding van Nederland'. Afellay, Bakkal, Aissati en Marcellis zijn voorbeelden van het nieuwe elan in Eindhoven. Verder kreeg PSV een multicultureel karakter met een Zuid-Amerikaanse invloed.
PSV heeft 21 maal de landstitel veroverd.

Philips Stadion

PSV speelt haar thuiswedstrijden in het Philips Stadion. Het stadion ligt in het stadsdeel Strijp in de wijk Philipsdorp, nabij het centrum van Eindhoven. De huidige tribunes zijn in meerdere fases gebouwd. De laatste grote wijzigingen dateren van 2000, toen de hoeken werden dichtgebouwd. De tribunes zijn 33 meter hoog en het veld is 105 meter lang en 68 meter breed. Sinds het seizoen 2005/2006 zijn alle hekken rondom het veld verdwenen. Het gehele stadion beschikt over verwarmde tribuneplaatsen en de capaciteit bedraagt 35.000 toeschouwers. Mede in verband met een mogelijke kandidatuur van Nederland (samen met België) voor het WK 2018 wordt er onderzocht of een uitbreiding van het stadion naar 43.000 zitplaatsen haalbaar is; de minimumcapaciteit voor een WK-stadion is 42.000. Een andere reden is het maximum beschikbare aantal seizoenskaarten. In het seizoen 2008/2009 heeft PSV het maximum aantal seizoenskaarten verkocht en is er een wachtlijst van circa 5000 mensen, waarna plaatsing op de wachtlijst niet meer mogelijk is. Verder hebben diverse bedrijven een kantoor of winkel in het stadion en zijn er tevens twee restaurants gevestigd, waarvan één bekroond is met een Michelinster. De grond Philips Stadion is in het bezit van de gemeente Eindhoven.

De Herdgang

Het trainingscomplex van PSV is op ongeveer drie kilometer afstand van het Philips stadion gevestigd. In een bosrijke en rustige omgeving ligt de De Herdgang. Het ligt aan de noordkant van Eindhoven, nabij landgoed De Wielewaal, aan de Oirschotsedijk. De Herdgang wordt vaak als synoniem gezien voor de rust die er in en om de club PSV heerst. Daarbij speelt ook de familie van Kemenade een prominente rol, onder aanvoering van vader Harry van Kemenade, tevens lid van verdienste van PSV, die samen met zoon Paul en dochter Liesbeth de professionele sectie van de Herdgang verzorgen. Het complex bestaat uit verschillende trainingsfaciliteiten, waaronder een fitnesscentrum en onder meer een tennisbaan. Behalve als trainingscomplex is de Herdgang ook in gebruik als trainings- en wedstrijdcentrum van de jeugdafdeling en de amateursectie. De Herdgang beschikt in totaal over zeven voetbalvelden, waarvan één kunstgrasveld.

Organisatie

Sinds 1 juli 1999 zijn alle professionele en jeugdactiviteiten van de Eindhovense Voetbal Vereniging PSV en de commerciële activiteiten van de Stichting PSV Voetbal ondergebracht in PSV NV. Binnen deze NV is een adviserende en toezichthoudende rol weggelegd voor de Raad van Commissarissen. De NV heeft verschillende soorten aandelen uitgegeven, gewone aandelen, priorititeitsaandelen en één bijzonder aandeel. De aandelen worden gehouden door de stichting PSV voetbal en de Eindhovense voetbalvereniging PSV. Het bijzondere aandeel is in bezit van Eindhovens voetbalvereniging PSV. De houder van het bijzondere aandeel heeft een beslissende stem in verschillende zaken van de NV zoals het wijzigen van de doelomschrijving, naam, structuur, logo en stadionlocatie. De prioriteitsaandelen, in bezit van de stichting PSV voetbal, bepaalt het aantal directeuren en commissarissen en kan een bindende voordracht doen voor nieuwe commissarissen en directieleden alsmede hun ontslag of schorsing. De Raad van Commissarissen van de NV bestaat sinds medio 2010 uit P.J.J.M. Swinkels (President-Commissaris), A.P.M. van der Poel (aftredend in 2010), W.G.S.M. van der Leegte (aftredend in 2010), C.J.A. van den Boogert, Ir. H. Kivits en H. van Breukelen. De eindverantwoordelijkheid voor de dagelijkse leiding van PSV NV ligt bij de voorzitter, casu quo algemeen directeur. In 2010 bestaat de directie van PSV uit Tiny Sanders, algemeen directeur en tevens commercieel directeur. Hij is sinds het seizoen 2010-2011 in functie. Sinds 2006 is er geen Technisch Directeur meer, maar een technisch manager, die niet tot de directie behoort. Technisch manager is Marcel Brands.

Aanhang

PSV heeft al jaren een stabiel aantal seizoenkaarthouders. De laatste twee jaar zijn de seizoenskaarten zelfs uitverkocht. PSV beschikt over het maximum van 29.000 seizoenkaarthouders en een wachtlijst die de 5.000 mensen overschrijdt. De aanvragen voor nieuwe seizoenskaarten voor het seizoen 2008/09 werd na een week stopgezet. PSV verkoopt maximaal 29.000 seizoenkaarten terwijl het stadion een capaciteit van 35.000 toeschouwers heeft, omdat men wil dat er altijd kaarten via de losse verkoop beschikbaar zijn voor supporters. Het grootste gedeelte van de PSV-aanhang komt uit Noord-Brabant, al zijn er ook buitenlandse seizoenkaarthouders. De fanatieke supporters zijn verzameld op “Oost”, de eerste ring van de oosttribune van het Philips Stadion.

Supportersverenigingen

PSV beschikt over twee officiële supportersverenigingen. Één ervan is de oudste supportersvereniging van Nederland, Supportersvereniging PSV. Deze vereniging werd opgericht op 1 augustus 1920. Deze vereniging kenmerkt zich door het organiseren van de supportersreizen naar de wedstrijden van PSV, zowel in binnen- als in buitenland. De andere vereniging is PSV Fans United. Op 19 januari 2001 werd deze vereniging opgericht en is op 27 november 2001 schriftelijk officieel erkend door PSV. De vereniging is opgericht door de fanatieke supporters met als doel op te komen voor de sfeersupporters van PSV. Naast de twee supportersverenigingen heeft PSV ook een fanclub voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. PSV was de eerste Nederlandse club die met een dergelijke fanclub kwam. De fanclub begon in 1998 onder de naam PSV Junior Club en was een gratis club om kinderen kennis te laten maken met PSV. Later is de naam gewijzigd in PSV Phoxy Club. Anno 2008 is het een betaald lidmaatschap. In november 2007 kon PSV het 20.000e lid verwelkomen..

Sfeergroepen

Naast de officiële verenigingen kent PSV ook nog supportersgroepen welke gericht zijn op tifo. De officiële vereniging PSV Fans United beschouwt dit als onderdeel van hun beleid, wat onder meer in ogenschouw kwam door een sfeeractie voor Timmy Simons welke door hen was georganiseerd. Een andere groep die zich voornamelijk op tifo richt is Lighttown Madness. De sfeeracties voor Heurelho da Silva Gomes komen van hen. Een andere groep, die bestaat uit jongeren van Vak ZZ die in de leeftijd van 12 tot 16 jaar zijn, heeft zich verenigd in Red White Entity. Al deze sfeergroepen voeren hun acties uit in samenwerking met PSV, en soms ook met elkaar.

Mascotte

De kidsclub, PSV Phoxy Club, is genoemd naar de mascotte van PSV, Phoxy. Zoals de naam al aangeeft is Phoxy een vos. Phoxy is gekleed in het PSV clubtenue en heeft rugnummer 99. De manier van schrijven van de naam refereert aan het Engelse woord Fox, maar dan met de eerste twee letters van Philips. In het jaar 2006 werd Phoxy mascotte van het jaar.

Imago van de club

Uit een onderzoek uit 2007 van het bureau Sport+Markt voor de Eredivisie CV, waarin de imagowaarde van de eredivisieclubs werd bekeken, kwam naar voren dat PSV op de eerste plaats stond wat betreft aantrekkelijkheid. Het onderzoek maakte deel uit van het zogenaamde CPM-model (Club Positioning Matrix), dat door de Eredivisie CV gebruikt wordt als barometer voor het verdelen van de tv-gelden onder de clubs. De CPM-ranking telt voor de helft mee. Sportieve prestaties in de Eredivisie voor de andere helft. Bij de CPM tellen naast het imago (voor 23% bepalend) ook de merkwaarde (23%), de doelgroep (9%), het stadion (13%), de omzet (23%) en de UEFA-ranglijst (9%) mee bij het bepalen van de score. PSV staat op deze lijst tweede met 2648 punten van de maximale 3462. Uiteindelijk bepalen de CPM-ranglijst en de sportieve prestaties in de Eredivisie per club hoe de tv-gelden worden verdeeld, beide worden gewogen over de afgelopen drie seizoenen.

Logo

Het eerste logo van PSV bestond uit een cirkel waarin een gloeilamp was verwerkt. In de lamp stond “Philips” en erboven “sport”. Later is het veranderd in een ovale vorm met een vlag erin waar in de vlag wederom een ovaal was geplaatst met de letters PSV er in. Medio jaren negentig is het logo ingevoerd zoals het nu is. De buitenste ovaal is rood-wit horizontaal gestreept, waarop de vlag is geplaatst met de letters PSV die groter en dikker zijn gemaakt.

Tenue

Het officiële tenue van PSV bestaat uit een rood-wit verticaal gestreept shirt, een zwarte broek en witte sokken. In de loop der jaren heeft PSV vaak van shirt gewisseld, soms geheel rood, soms geheel wit, of dunne en dikke strepen. Sinds 2000 bestaat het shirt uit zeven gelijke strepen, vier witte en drie rode. De rode kleur is officieel vastgelegd als pms 106 (PSV-rood), en het clublogo dient ergens op de borst te staan. Het huidige uittenue bestaat uit zwarte en Philips-blauwe blokken, met een zwarte broek en Philips-blauwe kousen. De blokken staan voor de vlag van Noord-Brabant, maar dan in een andere kleur. Op de mouwen staat een rood-wit geblokte baan, volgens de vlag van Noord-Brabant, tot aan de schouders. PSV kent sinds de invoering van de shirtsponsoring in 1982 één shirtsponsor, Philips. De achtergrond bij de tekst Philips is altijd één kleur. In het seizoen 1994/95 heeft PSV enkele wedstrijden met Philips op een volledig gestreept shirt gespeeld, maar dat is tijdens het seizoen veranderd vanwege de verminderde leesbaarheid. Ook wat betreft de kledingsponsor zijner weinig wisselingen. Sinds 1970 heeft PSV drie kledingsponsors gehad. Huidige sponsor is Nike, sinds 1995 kledingsponsor van PSV. Het sponsorcontract met Nike loopt tot medio 2015. Sinds enkele jaren worden om de twee jaar nieuwe shirts uitgebracht. In de even jaren krijgt PSV een nieuw thuistenue, in de oneven jaren een nieuw uittenue. Voor Nike was Adidas de sponsor. Meer dan 20 jaar, van 1974 tot 1995, stond hun logo op het shirt. Le Coq Sportif was de eerste sponsor van PSV, het was sponsor van 1970 tot 1974.

Begroting

In het seizoen 2007-2008 werkte PSV met een begroting van 65 miljoen euro. Een stijging van 10 miljoen euro ten opzichte van het seizoen ervoor. In het seizoen 2006/07 draaide PSV een omzet van 88 miljoen euro, een record in de clubgeschiedenis. Het grootste deel van dat bedrag waren de inkomsten van de UEFA die PSV 31,6 miljoen euro betaalde vanwege televisierechten, reclame-inkomsten en wedstrijdpremies uit de Champions League. Andere inkomstenbronnen waren onder andere sponsorinkomsten voor een bedrag van 16,8 miljoen euro, stadionexploitatie 14,0 miljoen euro, media (voornamelijk televisierechten) 7,4 miljoen euro, seizoenskaarten 6,2 miljoen euro en losse kaartverkoop 5,5 miljoen euro. De bedrijfslasten waren 65,5 miljoen euro waarvan het grootste bedrag kosten waren van lonen en salarissen, te weten 35,6 miljoen euro. In het seizoen 2007/08 ontving PSV € 27 miljoen van de UEFA vanwege deelname aan de Champions League.

Jeugdopleiding

Naast het eerste elftal kent PSV ook een jeugdopleiding. Daar waar PSV bekendstond vanwege de juiste spelers die gescout werden, kwam de jeugdopleiding ogenschijnlijk vaak op het tweede plan. Naast een jeugdafdeling heeft PSV van 1987 tot 2000 een jeugdinternaat gehad. Onder meer heeft de latere international Peter Hoekstra op het internaat gezeten. Spelers die niet op het jeugdinternaat hebben gezeten, maar wel uit de jeugdopleiding afkomstig zijn, zijn onder andere (ex-)internationals Wilfred Bouma, Boudewijn Zenden, Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay. De jeugdopleiding loopt van de F- tot de A-jeugd, plus het jeugdelftal, ook wel Jong PSV genoemd. Jong PSV staat momenteel onder leiding van Anton Janssen. De jeugd speelt haar wedstrijden op sportcomplex de Herdgang. In 2007 ontving PSV de trofee voor beste Jeugdopleiding van Nederland.

Clublied

Het clublied van PSV bestaat uit vier coupletten. Het werd op 3 oktober 1950 ingevoerd als officiële clublied. De muziek is gecomponeerd door Kees van der Weijden, voormalig dirigent van de Philips Harmonie. De tekst is geschreven door voormalig PSV-keeper Jo Vermeulen.

Voor Rood-Wit gezongen
vol man'lijke kracht
Een lied met ons allen
want eendracht maakt macht
Wij trekken ten strijde
een strijd vol van vree
Vooruit nu Rood-Witten
vooruit PSV.

Wat eens d'Oude Glorie
aan roem heeft gebracht
Dat geeft ons vertrouwen
de moed en de kracht
Om verder te bouwen
aan ons PSV
Vooruit nu Rood-Witten
vooruit PSV.

Wij houden voor ogen
de Rood-Witte vaan
Aan 't 'blauwdoek' meer sterren
de club bovenaan
Wij zullen steeds strijden
sportief en voor twee
Vooruit nu Rood-Witten
vooruit PSV.

En komen er tijden
van veel tegenslag
Dan zullen wij tonen
wat vriendschap vermag
De strijd zal ontbranden
eenieder vecht mee
Vooruit nu Rood-Witten
vooruit PSV.

Europees voetbal

PSV heeft zich sinds 1974 ieder jaar, onafgebroken, voor een Europees toernooi (Europacup I dan wel de UEFA Champions League, Europacup II en UEFA Cup) gekwalificeerd. In die tijd heeft PSV één keer de UEFA Cup (1978) en één keer de Europa Cup I (1988) gewonnen. Deze UEFA Cup werd door Theo Maassen gestolen. In de seizoenen 1970/71 en 1974/75 werd de halve finale bereikt van het Europacup II-toernooi, in 1975/76 van de Europacup I en in 2004/05 van de Champions League. PSV nam vanaf seizoen 1997/98 t/m seizoen 2008/09 12 seizoenen op rij deel aan de UEFA Champions League. Een Nederlands record.

Beker

In totaal speelde PSV 15 KNVB bekerfinales. De eerste finale werd gespeeld in 1932 tegen DFC Dordrecht. De Dordtenaren wonnen met 5-4 na verlenging. De eerste winst van het bekertoernooi dateert uit 1950, toen HFC Haarlem werd verslagen, met 4-3, ook na verlenging. PSV heeft negen keer de KNVB beker gewonnen.

Bekende en prominente voorzitters

PSV’s eerste voorzitter was Jan-Willem Hofkes. Hij leidde de club van 1913 tot 1925 (met een tussenpoze van één jaar). De voorzitter was die tijd nog voorzitter van de sportvereniging en nog niet specifiek van de voetbalvereniging. De eerste voorzitter die een Europese prijs won was Aad Groeneveld. Hij was voorzitter van 1970 tot 1983. Samen met Ben van Gelder leidde hij PSV naar de Europese top en zorgde voor een commerciële inslag. Jacques Ruts was voorzitter toen PSV in 1988 de Europa Cup I won. Ruts was de opvolger van Groeneveld en bleef tien jaar voorzitter van PSV. De laatste voorzitter die een lange termijn in dienst was was Harry van Raaij. Hij was acht jaar voorzitter en onder zijn leiding won PSV vier landstitels.

Bekende en prominente trainers

Guus Hiddink is de meest succesvolle trainer in het Nederlandse betaald voetbal. Er is geen enkele trainer die meer landskampioenschappen in de Eredivisie heeft gewonnen. Verspreid over twee periodes behaalde Hiddink zes landstitels en tevens vier KNVB bekers, allen bij PSV. Tevens won Hiddink de Europa Cup I. Hiddink was ruim 7 jaar trainer van PSV, van 1987 tot 1990 en van 2002 tot 2006. Een andere prominente trainer, die bijna acht jaar aan de club verbonden bleef als trainer, is Kees Rijvers. Hij trainde de club van 1972 tot 1980. In die tijd veroverde PSV de UEFA Cup, drie landstitels en twee KNVB bekers. Bobby Robson en Eric Gerets veroverden met PSV twee keer de landstitel.

Legendary PSV

Een team van oud-spelers van PSV speelt onder de naam Legendary PSV als gelegenheidsteam wedstrijden, op uitnodiging. Legendary PSV wordt wisselend vertegenwoordigd door spelers als Berry van Aerle, Mateja Kezman, Ernest Faber, Harry Lubse, Twan Scheepers, Jan Poortvliet, André van Gerven, Erwin Koeman en Stan Valckx. Jaarlijks strijden Legendary PSV en een team van trainers van amateurclubs om de Gerrie Deijkers Trofee.

Deze informatie over PSV is geheel of gedeeltelijk overgenomen van wikipedia op 2018-04-16.
Derhalve zijn gegevens mogelijk niet meer actueel.