Stadionplein 1
6532 AJ
Nijmegen
www.nec-nijmegen.nl
Stadionplein 1
6532 AJ
Nijmegen
www.nec-nijmegen.nl
N.E.C. (Nijmegen Eendracht Combinatie), ook gespeld als NEC, is een voetbalvereniging uit Nijmegen, opgericht op 15 november 1900. Op de UEFA ranglijst van de beste clubs in Europa staat N.E.C. als zevende Nederlandse club anno 2011 op de 120e plaats.
Geschiedenis
De club ontstond uit een fusie van Nijmegen en Eendracht. De clubkleuren zijn rood-groen-zwart (op volgorde).
De fusieclub speelde tot eind jaren dertig aan de Hazenkampseweg in Nijmegen. Tegenwoordig speelt N.E.C. in het Goffertstadion. Dit stadion werd in januari 2000 in gebruik genomen. De oude Goffert moest daarvoor gesloopt worden. Het oude stadion dat in 1939 door prins Bernhard werd geopend, was niet meer berekend op zijn taak, zo vonden de beleidsmakers van de Nijmeegse club.
De Nijmegenaren wonnen nog nooit een grote prijs. N.E.C. haalde vier keer de finale om de Nederlandse beker. In 1973 was NAC Breda te sterk, in 1983 Ajax, in 1994 Feyenoord en in 2000 Roda JC. De club speelde driemaal Europees voetbal. De laatste keer was dit in het seizoen 2008-2009. In het seizoen 2002-2003 behaalde de ploeg in de laatste minuut van de wedstrijd tegen RKC Waalwijk door een doelpunt van de Tsjech Jarda imr de vijfde plaats in de eredivisie: de plek die recht gaf op Europees voetbal. N.E.C. werd in dat seizoen in de eerste ronde uitgeschakeld door Wis?a Kraków. In 1983 was FC Barcelona in de tweede ronde van de Europacup II te sterk. In de thuiswedstrijd verraste de toenmalige eerstedivisionist door met 2-0 de leiding te nemen. Barcelona, zonder de geblesseerde Diego Maradona, wist echter toch nog met 2-3 te winnen. Thuis boekten de Catalanen een 2-0-overwinning.
Sinds het seizoen 1994/95 speelde N.E.C. tot 2014/15 onafgebroken op het hoogste niveau. De laatste jaren stond N.E.C. meestal bij de onderste regionen van de competitie. N.E.C. had in die periode meerdere (ex-)internationals onder contract: de Hongaren Gábor Babos en Krisztián Vadócz, de Denen Niki Zimling en Lasse Schøne, en de Nederlander Romano Denneboom kwamen uit voor hun nationale elftallen, terwijl Bram Nuytinck, Mark Otten, Lorenzo Davids en Rens van Eijden speelden voor Oranje onder 21. De Nederlands ondernemer Marcel Boekhoorn is al sinds zijn jeugd supporter van de club. Ook is hij al vele jaren betrokken als sponsor en beschikt hij over een eigen logebox in het Goffertstadion. In het seizoen 2003/2004 was hij de belangrijkste geldschieter in het aantrekken van Andrzej Niedzielan en Édgar Barreto. Ook voor het behoud van andere spelers heeft Boekhoorn geïnvesteerd in de voetbalclub. In het seizoen 2005/2006 trok hij zich om veiligheidsredenen terug. Op de achtergrond bleef hij echter steeds actief en hij is bij bijna alle thuiswedstrijden van de club te vinden in zijn loge. In de zomer van 2013 was Boekhoorn betrokken bij het aantrekken van Marnick Vermijl, Jakob Jantscher en Samuel tefánik.
Het seizoen 2007/08 was voor NEC een seizoen van uitersten. Voor de winterstop draaide het elftal erg slecht en in januari stond NEC op een 17de plaats op de ranglijst. Ook werd NEC door FC Zwolle uitgeschakeld in het toernooi om de KNVB beker. Hierna viel ineens alles op z'n plaats en werd de weg omhoog ingezet die resulteerde in een achtste plaats in de eindrangschikking en deelname om de playoffs voor UEFA Cupvoetbal. In de playoffs schakelde NEC achtereenvolgens Roda JC, FC Groningen en NAC Breda uit waardoor een UEFA Cupplaats behaald werd. Dit werd gevierd met een huldiging in het Goffertpark.
De laatste jaren liep het niet soepel in Nijmegen. Zoals in het begin van het seizoen 2013/'14. Na de 3e competitiewedstrijd, waarin thuis met 1-5 werd verloren van PEC Zwolle, werd trainer Alex Pastoor ontslagen als gevolg van langdurig tegenvallende resultaten. Twee wedstrijden later tegen NAC Breda zat de nieuwe trainer Anton Janssen voor het eerst op de bank. Hierna begon de club de punten langzamerhand binnen te halen. Ze kwamen echter nog te kort om uit de onderste regionen van de Eredivisie te komen. Op de laatste speeldag werd directe degradatie afgewend door een 2-2 gelijkspel tegen Ajax. De club verloor op 11 mei 2014 niettemin in de nacompetitie thuis van Sparta Rotterdam met 1-3, nadat die club eerder in Rotterdam al met 1-0 won. Hierdoor degradeerde N.E.C. alsnog naar de Jupiler League.
N.E.C. had na de degradatie in mei 2014 een extern voetbalbureau, Futuralis uit Cuijk, ingeschakeld om het technisch beleid bij de Nijmeegse club uit te voeren, waardoor er geen technisch directeur meer in dienst van de club nodig was. De samenwerking tussen NEC en het bureau was uniek in de voetbalwereld. De eerste anderhalf jaar verliep dat tot volle tevredenheid. Futuralis was mede verantwoordelijk voor de samenstelling van het kampioenselftal in 2015 en een tiende plaats in het eerste Eredivisie jaar. Door veel interne conflicten is de samenwerking tussen NEC en Futuralis op 27 september 2016 ten einde gekomen..
Het seizoen 2016/17 in de Eredivisie resulteerde in een zestiende plaats. Hierdoor was NEC gedwongen tot het spelen van play-offs. Na een 1-3 en 1-0 winst tegen FC Emmen kwam NEC in de finale van de play-offs. In de uit-wedstrijd van de finale werd met 1-0 van NAC Breda verloren. In de thuis wedstrijd verloor NEC met 1-4 van NAC, waardoor NEC naar de Eerste Divisie degradeerde.
Rivalen
NEC's aartsrivaal is Vitesse uit Arnhem. De wedstrijden tussen deze clubs worden de derby van het oosten genoemd, maar ook de Derby van Gelderland. Door de rivaliteit zijn er in het verleden vaak rellen geweest. Deze rellen stammen uit de jaren negentig. Voorheen was louter sprake van animositeit. Na de opkomst van Vitesse onder leiding van Karel Aalbers, die niet naliet te melden dat in de regio slechts plaats was voor één club, sloeg die animositeit om in agressie. Voor veel supporters zijn dit de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Na de door de provinciale energieleverancier PGEM (het latere Nuon) en de provincie Gelderland medegefinancierde opmars van Vitesse begin jaren 90, sloeg de sportieve rivaliteit voor een deel van de wederzijdse aanhang om in haat. De Nijmeegse aanhang hekelde dat de rivaal uit Arnhem met overheidsmiljoenen gesteund werd. Toenmalig voorzitter Henk van de Water liet uit protest tegen de sponsoring van PGEM de lampen van het stadion tijdelijk doven voor een wedstrijd. Na de financiële instorting van Vitesse door de terugtrekking van Nuon en provincie begin 2000 werden de supportersverhoudingen enigszins genormaliseerd. Nadat Vitesse in 2007-2008 opnieuw een schuldbedrag afkocht middels een crediteurenakkoord met hulp van haar sponsoren zijn de verhoudingen echter weer verscherpt.
Voor de supporters kan een overwinning op de aartsrivaal een slecht seizoen deels nog goedmaken, de beste ploeg van het seizoen verdient dan ook de zogenaamde titel De Nummer 1 van Gelderland. De eerste competitiewedstrijd tussen Vitesse en NEC werd gespeeld op 18 maart 1923 in Nijmegen. Vitesse won die wedstrijd met 1-2 door twee doelpunten van Gerrit Langeler. Andere rivalen zijn De Graafschap en de traditionele top drie (Ajax, Feyenoord en PSV). Wedstrijden tegen de Graafschap zijn ook altijd beladen omdat dit ook een derby in Gelderland is, deze wedstrijd leeft vooral bij de supporters van de Graafschap.
Wetenswaardigheid
Voor een N.E.C.-supporter is het uitspreken van de clubnaam als woord in plaats van de individuele letters (dus 'Nek' in plaats van 'N.E.C.') een grove belediging. Vaak wordt op deze uitspraak gereageerd met de woorden Je nek zit hier (al wijzend naar de nek), maar N.E.C. zit hier (al wijzend naar het hart)!
Bikkel is de mascotte van de kidsclub.
Deze informatie over NEC is geheel of gedeeltelijk overgenomen van wikipedia op 2018-04-16.
Derhalve zijn gegevens mogelijk niet meer actueel.