Helmond Sport

Helmond Sport is een Nederlandse voetbalclub uit Helmond. Op 27 juli 1967 splitste de proftak van Helmondia '55 zich af, en ging verder als Helmond Sport. De grootste rivalen van Helmond Sport zijn VVV-Venlo en FC Eindhoven.

De club speelt in rood shirt, zwarte broek en zwarte kousen. Helmond Sport heeft al jarenlang de uitgesproken ambitie om te promoveren en heeft verschillende finales in de play-offs om promotie gespeeld. Ondanks dat, is het na de degradatie in 1984 niet meer gelukt te promoveren.

Geschiedenis

Na de oprichting in 1967 begint de nieuwbakken club in de Tweede Divisie. Het neemt de licentie over van buurman Helmondia '55, dat teruggaat naar de amateurs. Na een beslissingswedstrijd in en tegen Vlaardingen werd er na één seizoen direct gepromoveerd naar de Eerste Divisie. Met slechts drie top tien prestaties in dertien jaar speelt de club een bescheiden rol.

In 1982 kende Helmond een topseizoen waarin het zijn eerste periodetitel binnensleept maar nog belangrijker kampioen van de Eerste Divisie wordt en daarmee spelen ze het seizoen erna voor het eerst in de Eredivisie. Met een vijftiende plaats ontlopen ze ternauwernood degradatie maar in 1984 volgt degradatie.

In 1985 volgt misschien wel het grootste succes in de geschiedenis van Helmond Sport. Het bereikt de KNVB-Beker finale nadat het FC Wageningen over twee wedstrijden uitschakelt in de halve eindstrijd. Echter verliest Helmond de bekerfinale van FC Utrecht door een doelpunt in de blessuretijd van John van Loen.

Tot aan 1999 speelt Helmond, ondanks dat het een keer vijfde werd, een bescheiden rol in de Eerste Divisie. In dat seizoen eindigen ze vierde en wint het een periodetitel. Ondanks het succes wisten ze niet te promoveren. Na weer een paar seizoenen in het rechter rijtje eindigen ze in 2003 als derde waarna het bijna promoveerde en in de seizoenen erna eindigden ze ook steevast in het linker rijtje. In 2007 eindigden ze slechts als achttiende. Maar in 2011 en 2012 bereikten ze de finale van de nacompetitie, zonder deze te winnen.

Aan de goed neergezette reeks van 2008 tot en met 2013, waarin Helmond ieder seizoen in het linkerrijtje eindigde, kwam een eind in 2014 toen Helmond als 13e eindigde. Van 2014 tot en met 2016 werden tegenvallende resultaten geboekt en wist de ploeg zich geen enkele keer te plaatsen voor de play-offs. In het seizoen 2016/17 kwam hier echter een eind aan. Roy Hendriksen werd aangesteld als nieuwe trainer en met hem wist Helmond zich weer te plaatsen voor de play-offs. Helmond eindigde in de tweede periode achter VVV-Venlo, maar omdat zij reeds al de eerste periodetitel hadden gewonnen, was Helmond verzekerd van de play-offs. In de eerste ronde won Helmond Sport over twee wedstrijden van Almere City, maar in de halve finale deed het zich tekort tegen eredivisionist Roda JC en verloor het over twee wedstrijden.

Deze informatie over Helmond Sport is geheel of gedeeltelijk overgenomen van wikipedia op 2018-04-16.
Derhalve zijn gegevens mogelijk niet meer actueel.