Milaanstraat 120
6135 LH
Sittard
www.fortunasittard.nl
Milaanstraat 120
6135 LH
Sittard
www.fortunasittard.nl
Fortuna Sittard is een Nederlandse betaaldvoetbalclub uit de gemeente Sittard-Geleen die op 1 juli 1968 na een fusie werd opgericht. Sinds het seizoen 2002/03 komt de fusieclub uit in de Eerste Divisie. Fortuna Sittard werd in haar bestaan onder meer kampioen van de Eerste divisie en won tweemaal de KNVB beker. De thuisbasis is het Fortuna Sittard Stadion, met een capaciteit van 12.511 zitplaatsen (waarvan 800 zitplaatsen voor de bezoekende club, welke kan worden uitgebreid naar 1100 zitplaatsen door het openen van het buffervak)
Onstaan door fusie
De club is ontstaan na een fusie tussen RKSV Sittardia uit Sittard en Fortuna '54 uit Geleen op 1 juli 1968, aanvankelijk onder de naam Fortuna-Sittardia Combinatie, vaak afgekort als FSC. Sittardia ontstond al tweemaal eerder uit een fusie en na de oprichting in 1955 speelde het in veertien jaar in alle vier de hoogste klassen van het Nederlandse voetbal. Fortuna '54 behaalde in datzelfde tijdsbestek met twaalf seizoenen op het hoogste niveau en twee gewonnen KNVB-Bekers betere resultaten. Nadat de club sinds 1956 in de Eredivisie uitkwam eindigde Fortuna zelfs achter elkaar op de tweede, vierde en derde plaats. Echter degradeerden beide clubs in 1968 uit de Eredivisie. Door financiële problemen besloten de clubs over te gaan tot een fusie. Doordat Xerxes/DHC werd opgeheven mocht de nieuwe club actief blijven op het hoogste niveau. Het volgende seizoen eindigde de club echter op de laatste plaats en degradeerde alsnog.
Eerste Divisie
Na enkele grijze jaren leek Fortuna in 1979 hard op weg naar promotie, maar na een doelpuntloos gelijkspel tegen FC Groningen op de laatste speeldag kwam men hiervoor een punt te kort. Drie seizoenen later was het wel raak. Na een 3-1 overwinning op SC Heracles keerde Fortuna terug op het hoogste niveau.
Beste jaren
In de jaren die volgden eindigde Fortuna meermaals in het 'linkerrijtje'. In het tweede seizoen bereikte de club de KNVB-bekerfinale. In 1985 drong de club onder leiding van Bert Jacobs door tot de kwartfinale van de Europacup II. Na vier seizoenen telkens een lagere eindklassering met een zestiende plaats in 1993 degradeerde de Fortuna na elf jaar uit de Eredivisie. Na een tegenvallende tiende plek werd Fortuna in 1995 kampioen onder leiding van Pim Verbeek en keerde zo terug in de Eredivisie. In 1998 eindigde Fortuna voor de derde keer in haar historie op de zevende plaats, de hoogste eindklassering ooit voor de club uit Limburg. In 1999 speelde de club in de halve finale van het bekertoernooi tegen PSV in Eindhoven en won daar met 1-3. De finale werd uiteindelijk met 2-0 verloren van Ajax. Na deze seizoenen eindigde Fortuna elk jaar iets lager met een degradatie in 2002 tot gevolg.
Financiële problemen
Sindsdien heeft Fortuna nooit meer meegedaan in op het hoogste niveau. De club eindigde in de vijftien jaar die volgden liefs dertien keer in het rechterrijtje, waarvan twaalf keer onderin. Al meermaals kwam men in financiële problemen en leek een faillissement onafwendbaar. Allereerst in de periode 2000 tot aan 2005. Men zat destijds met een half afgebouwd stadion en een schuld van 24 miljoen. Eind 2005 waren deze problemen grotendeels opgelost.
Maar de problemen waren nog niet voorbij. Op 3 februari 2009 besloot men, na jaren overleg, dat men vanaf het seizoen 2009/10 zou overgaan tot een fusie naar Sporting Limburg. Ditmaal met een andere betaaldvoetbalclub uit Limburg, namelijk aartsrivaal Roda JC. Na enkele maanden ging deze fusie toch niet door.
Om de proflicentie te kunnen behouden, moest Fortuna van de KNVB zijn schulden wegwerken. De stichting "Trots op Fortuna" slaagde erin om de schuld terug te brengen van 5,3 miljoen euro naar 6 à 7 ton. De club wilde proberen om via een vriendschappelijke wedstrijd eind mei 2009 tegen de Duitse topclub FC Bayern München de laatste schuld weg te werken. Dit bleek niet voldoende voor de beroepscommissie licentiezaken om het besluit van de KNVB, om de proflicentie in te trekken, te herzien. De KNVB maakte op 19 mei 2009 bekend dat de proflicentie per 30 juni zou worden ingetrokken. De club kon niet meer in beroep gaan bij de KNVB. De mogelijkheid bestond wel om bij de burgerrechter de door de KNVB gevolgde procedure te laten toetsen. De club meldde op haar site het volgende: "Fortuna Sittard heeft met verbazing kennis genomen van het bericht en beraadt zich op dit moment dan ook over de te nemen juridische stappen om het genomen besluit ongedaan te maken. De positieve ontwikkelingen van de laatste weken op het gebied van de sponsorinkomsten voor het komende seizoen, de groei van het aantal seizoenkaarthouders én de vlotlopende afwikkeling van de schuldsanering hebben het bestuur namelijk overtuigd van de levensvatbaarheid van de club." De wedstrijd tegen Bayern München ging gewoon door.
Twee dagen na het besluit van de KNVB maakte Fortuna bekend dat het een kort geding aanspande tegen de KNVB om zo alsnog te kunnen deelnemen aan de Eerste Divisie in het seizoen 2009/10. Op 17 juni 2009 werd bekend dat Fortuna Sittard het kort geding gewonnen heeft. Om deze reden behoudt Fortuna Sittard (vooralsnog) zijn proflicentie en mag gewoon deelnemen aan het seizoen 2009/10. Blijft de KNVB in gebreke, dan moet deze een dwangsom van 100.000,- per wedstrijd betalen, met een maximum van 2 mln. Volgens de rechter kleefden er zowel bezwaren aan het besluit van de licentiecommissie als de beroepscommissie van de KNVB. De KNVB overwoog om beroep aan te tekenen, maar maakte op 24 juni 2009 bekend zich neer te leggen bij de uitspraak. In november 2010 maakte de KNVB bekend dat Fortuna Sittard van categorie 1 naar categorie 2 werd overgeheveld. Dit betekent dat de club haar schulden grotendeels heeft ingelost en voorlopig gegarandeerd blijft van een proflicentie.
In oktober 2012 werd er bekendgemaakt dat Fortuna Sittard dringend een nieuwe sponsor nodig had. Vanuit de club werd er naar buiten gecommuniceerd dat er nog 200 euro op de rekening stond en dat een faillissement dreigde als er niet in zeer korte periode een nieuwe sponsor wordt gevonden. Met moeite kon het seizoen uitgespeeld worden.
In 2013 eindigde Fortuna zevende en mocht zo deelnemen aan de nacompetitie. Echter verloor de club in de eerste ronde van De Graafschap. In het jaar erna eindigde Fortuna op de achtste plek, ook ditmaal kwam het in de nacompetitie niet langs De Graafschap. In 2015 eindigde de club voorlaatste.
Overname
Na weer in financiële problemen te zijn geraakt in 2016 werd de club overgenomen door een Turkse investeerder. De heer I??tan Gün is onder meer werkzaam geweest als Chief Operating Officer (COO) bij Galatasaray. Het seizoen 2016/17 begon dramatisch maar na een trainerswissel en enkele versterkingen van onder andere de Turkse topclub Galatasaray weet de club zich veilig te spelen. Op 27 december 2016 werd Sunday Oliseh aangesteld als trainer van Fortuna Sittard. Sunday Oliseh zette twee nieuwe clubrecords; 8 thuisoverwinningen op rij en de grootste uitoverwinning in de clubhistorie, 0-6 bij Telstar. Op 23 december 2017 werd een periode titel binnengehaald, na een 3-1 overwinning op Jong FC Utrecht. Op 14 februari 2018 werd Oliseh op non-actief gesteld naar aanleiding van het herhaaldelijk verwijtbaar handelen gedurende langere periode door de trainer jegens meerdere personen in de organisatie, aldus een statement op de clubsite.
Stadion
Tot 1999 was stadion De Baandert de thuisbasis van de club. Sinds de opening tegen de Duitse topclub FC Schalke 04 in 1999 speelt Fortuna zijn wedstrijden in het Fortuna Sittard Stadion, dat een capaciteit heeft van 12.500 zitplaatsen. In het stadion bevinden zich ook vergaderzalen waarin zakelijke bijeenkomsten, recepties, feesten en diners plaatsvinden. Een etage daarboven is de plek voor de sponsoren van de club. Op de derde etage staan luxe ingerichte business units. In 2011 zijn voor het eerst sinds de bouw ontwikkelingen ontstaan rond het stadion en de afbouw hiervan; deze ontwikkelingen begonnen met de realisatie van Sportzone Limburg. Aan de noordwestelijke zijde van het stadion werd in 2013 het complex geopend van Fitland XL; hierin zijn diverse onderwijsinstellingen en sportfaciliteiten gevestigd. In 2013 is ook begonnen met de afbouw van het stadion zelf met de bouw van een sporthotel in de noordoostelijke vleugel. Door de degradatie in 2002 werd het voor Fortuna Sittard steeds moeilijker de lasten van het nieuwe stadion te dragen. Hierom is het stadion sinds 2005 geen eigendom meer van de voetbalclub, maar van projectontwikkelaar Offermans-Joosten.
Vrouwenvoetbal
In juni 2012 startte men onder dezelfde naam 'Fortuna Sittard' maar onder een andere organisatie met een vrouwenelftal. De club kon het elftal van RKTSV, de kersverse kampioen van de nieuwe Topklasse, overnemen omdat voor de amateurclub de (reis)kosten te hoog werden. De vaste thuisbasis van het vrouwenteam was het Sportpark Burgemeester Smeets van SVM. Sinds het seizoen 2015/2016 speelt dit vrouwenelftal niet meer als Fortuna Sittard maar als diens illustere voorganger Fortuna'54. Het maakt hierdoor nu ook qua naam geen onderdeel meer uit van de club Fortuna Sittard. De nieuwe thuishaven is Sportcomplex Sanderbout. Sinds juli 2016 is dhr. Chris Smeets aangetrokken als Technisch Manager. Sandra Swinkels is inmiddels met ingang van seizoen 2016-2017 de nieuwe hoofdcoach.
Deze informatie over Fortuna Sittard is geheel of gedeeltelijk overgenomen van wikipedia op 2018-04-16.
Derhalve zijn gegevens mogelijk niet meer actueel.