FC Volendam

FC Volendam is een Nederlandse voetbalclub afkomstig uit Volendam. De club is opgericht op 1 juni 1977 als afsplitsing van RKSV Volendam (opgericht op 1 juni 1920). Het tenue bestaat uit een oranje shirt en een zwarte broek: daarom wordt de club ook wel 'Het andere Oranje' genoemd. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het Kras Stadion.

Volendam behaalde tot op heden tweemaal de finale van de KNVB beker. De eerste keer (1958) bleek Sparta met 4-3 te sterk. In mei 1995 ging Feyenoord er met de beker vandoor na een 2-1 overwinning. De hoogste klassering van de club is een zesde plaats in de Eredivisie in de seizoenen 1989/90 en 1992/93.

Kenmerkend voor Volendam zijn de vele lokale spelers, met namen als Schilder, Tol, Steur, Veerman en Jonk en de vele promoties en degradaties van en naar de Eredivisie. Het bezorgde de club de bijnaam De Heen en Weer. De club kwam in het seizoen 2008/09 voor het laatst uit in de Eredivisie.

Geschiedenis

Op 1 juni 1920 werd er in Volendam een voetbalclub opgericht onder de naam Victoria. In 1923 veranderde de naam in Volendam en werd er ook in een oranje tenue gespeeld. Daarvoor waren de clubkleuren rood en zwart. In 1935 werd de club voor het eerst landskampioen in de Roomsch-Katholieke Federatie. Drie jaar later werd opnieuw dit landskampioenschap behaald. In 1940 werden op bevel van de Duitse bezetters de verschillende voetbalbonden samengevoegd tot de KNVB. Na de tweede wereldoorlog speelde Volendam lange tijd in de tweede klasse, ondanks meerdere malen dichtbij promotie te zijn geweest. In 1954 doet het betaald voetbal zijn intrede in Nederland en Volendam ziet vele spelers vertrekken. Zo haalde Alkmaar '54 onder meer de broers Klaas, Evert en Thoom Smit weg bij de Volendammers.
Toetreding tot het betaalde voetbal (1955–1969)
Dick Tol, de clubtopscorer.

Een jaar later kwam Volendam door middel van de uitgifte van obligaties ook in het betaalde voetbal terecht. Volendam eindigde het seizoen als derde en plaatste zich zodoende voor het startseizoen van de Eerste divisie. In de KNVB beker 1957/58 haalde Volendam de finale door in de halve finale MVV met 1-3 te verslaan. Hierin bleek Sparta te sterk. Het volgende seizoen werd Volendam kampioen in de Eerste divisie A en promoveerde zodoende voor het eerst in haar historie naar de Eredivisie. De euforie was echter van korte duur. Na een seizoen degradeerde de ploeg al weer terug. Trainer Bram Appel loodste Volendam binnen een seizoen weer naar de Eredivisie. Ditmaal was het verblijf wel langer dan één seizoen. Spits Dick Tol, die uit zou groeien tot clubtopscorer aller tijden, werd topscorer van de Eredivisie in het seizoen 1961/62. Na drie seizoenen in de Eredivisie degradeerde de ploeg in het seizoen 1963/64. De derde promotie voor Volendam vond plaats in 1967 onder de Engelse trainer Ron Dellow. Het was het laatste seizoen van Dick Tol, die dat seizoen topscorer werd van de Eerste divisie.

Jaren 70

In december 1971 vond een primeur plaats. De Portugees Walter Ferreira tekende een contract voor anderhalf jaar bij Volendam, waarmee hij de eerste buitenlandse speler werd in de geschiedenis van de club. Desondanks degradeerde Volendam dat seizoen naar de Eerste divisie. Het volgende seizoen, waarin Ferreira clubtopscorer werd met 11 treffers, miste Volendam op het nippertje promotie naar het hoogste niveau. In het beslissende duel tegen De Graafschap was een gelijkspel genoeg, maar er werd met 1-0 verloren. Volendam speelde vervolgens voor het eerst langer dan drie seizoenen achtereenvolgend in de Eerste divisie. Pas in 1977 werd er weer (via nacompetitie) promotie afgedwongen. Na een vijftiende en een zestiende plaats degradeerde de club weer. In 1982 werd Fritz Korbach aangesteld als hoofdtrainer. Hij was de eerste Duitse trainer van Volendam en had eerder al met succes FC Wageningen en PEC Zwolle naar de Eredivisie geloodst. Dit bleek een goede zet, want hij leidde Volendam ook naar het hoogste niveau door kampioen te worden. Net als de laatste periode in de Eredivisie is de duur opnieuw twee seizoenen. Onder leiding van trainer Jan Brouwer werd Volendam in het seizoen 1986/87 kampioen en promoveerde zodoende naar de Eredivisie. In dit najaar zorgde een ambitieus plan ervoor dat Volendam van een financiële ondergang gered werd.

Succesjaren

In het seizoen 1989/90 behaalde Volendam de hoogste klassering ooit. Het eindigde met 39 punten op de zesde plaats. Drie seizoenen later werd opnieuw de zesde plaats gehaald. In 1995 bereikte FC Volendam voor de tweede keer de finale van de KNVB beker. Op 25 mei was in De Kuip Feyenoord de tegenstander. Volendam verloor de wedstrijd met 2-1 door tegendoelpunten van Gaston Taument en Mike Obiku. Namens FC Volendam was André Wasiman trefzeker. Onder de 7000 Volendam-supporters in De Kuip destijds zaten ook Kees Kwakman en Jack Tuijp, die later beiden zelf meer dan 100 wedstrijden speelden voor FC Volendam. Volendam wist zich voor het eerst voor langere tijd hand te haven in de Eredivisie. Van 1987 tot 1998 kwam de club ononderbroken uit op het hoogste niveau.

Het kampioenschap van 2008.

In 2009 degradeerde Volendam voor het laatst uit de Eredivisie. In het seizoen 2007/2008 werd Volendam onder leiding van ex-profvoetballer Stanley Menzo kampioen van de Eerste divisie, waardoor het in het seizoen 2008/09 uitkwam in de Eredivisie. Menzo diende zijn contract echter uit, waardoor Frans Adelaar in het seizoen 2008/2009 trainer was. Op 10 mei 2009, de laatste speeldag van dat seizoen, degradeerde Volendam wederom naar de Eerste divisie, door een gelijkspel bij De Graafschap (2-2) en de winst van Roda JC op Feyenoord (2-3). Het daaropvolgend seizoen verliep voor FC Volendam dramatisch: ze eindigden op de 16e plaats. In het seizoen 2010/2011 stond Volendam onder leiding van Gert Kruys, die over was gekomen van FC Dordrecht. Volendam eindigde op de 6e plaats.

In het volgende seizoen behaalde Volendam voor het eerst in lange tijd geen periodetitel, wat Kruys zijn baan kostte bij FC Volendam. Sindsdien stond de club onder leiding van Hans de Koning, die overkwam van Helmond Sport. In het seizoen 2012/2013 eindigde FC Volendam op de 2e plaats, nadat het de laatste wedstrijd tegen Go Ahead Eagles verloor. Vervolgens werden ze weer door Go Ahead Eagles verslagen in de finale van de play-offs. In dat seizoen wist Volendam ook een periodetitel te pakken. Door het mislopen van de promotie speelde FC Volendam voor het eerst sinds de start van de Eerste divisie (1956) meer dan vijf seizoenen op rij op het tweede niveau. In het seizoen 2014/2015 werd FC Volendam wederom verslagen in de finale van de play-offs door thuis met 0-1 te verliezen van De Graafschap, nadat het in Doetinchem 0-0 was geworden.

Deze informatie over FC Volendam is geheel of gedeeltelijk overgenomen van wikipedia op 2018-04-16.
Derhalve zijn gegevens mogelijk niet meer actueel.