FC Twente

Colosseum 65
7521 PP
Enschede
www.fctwente.nl
facebook twitter

FC Twente is een Nederlandse professionele voetbalorganisatie uit Enschede. Sinds de oprichting op 1 juli 1965 speelt de club betaald voetbal. Met uitzondering van het seizoen 1983/84 kwam de club constant uit in de Eredivisie. De 'Tukkers' spelen hun thuiswedstrijden in De Grolsch Veste. Tot medio 1998 was Stadion Het Diekman de thuisbasis van de club. De traditionele uitrusting van FC Twente bestaat uit een volledig rood tenue.

FC Twente werd voor het eerst in haar historie landskampioen in het seizoen 2009/10. De ploeg werd vier keer tweede in de Eredivisie en haalde zeven keer een derde plaats in de eindrangschikking. Naast herenteams heeft FC Twente ook een vrouwenteam, dat sinds de start van het betaald voetbal voor vrouwen in 2007 meespeelt. De voetbalacademie FC Twente is gevestigd in Hengelo.

In 2016 stond FC Twente op de UEFA-ranglijst op de 143ste plaats met 27,612 punten.

Ontstaan

FC Twente ontstond op 1 juli 1965 door een fusie van Sportclub Enschede uit de Eredivisie en de Enschedese Boys uit de Eerste divisie. Gesprekken over een mogelijke fusie dateerden echter al van tien jaar eerder, toen Stadion Het Diekman werd gebouwd en de gemeente Enschede een vaste bespeler van het nieuwe stadion zocht. Door toenmalig wethouder Jan Horstman werd voorgesteld de eersteklassers Sportclub Enschede, Enschedese Boys en Rigtersbleek te laten opgaan in een FC Enschede. Goede resultaten van Sportclub Enschede zorgden er echter voor dat deze club in de Eredivisie terechtkwam en de vaste bespeler van het Diekman werd. In 1958 liep de club zelfs nipt het landskampioenschap mis. Een fusie werd vooralsnog niet opportuun geacht.

Door financiële problemen van Sportclub Enschede kwam vanaf ongeveer 1961 een mogelijke fusie opnieuw ter sprake. Geopperde partners waren naast de Enschedese Boys Rigtersbleek, SC Heracles uit Almelo en HVV Tubantia uit Hengelo. Een toenemend exploitatietekort vanaf 1962 leidde ertoe dat de gemeente Enschede in 1964 sterk aandrong op nieuwe onderhandelingen. Hoewel zowel Sportclub Enschede als de Enschedese Boys aanvankelijk weinig trek leken te hebben in een samengaan, kwam men in de loop van dat jaar steeds nader tot elkaar. Op 11 februari 1965 werd een naam voor de fusieclub gekozen: F.C. Twente '65. Tegen de zin van de gemeente, omdat de naam Enschede ontbrak, maar de nieuwe naam liet de mogelijkheid open dat later andere verenigingen uit de regio konden deelnemen. Op 13 april 1965 werd er door de beide betrokken verenigingen gestemd over de fusie. Bij de Enschedese Boys waren 227 voor, 146 tegen, negen onthoudingen en twee ongeldige stemmen. Bij Sportclub Enschede lag de verhouding op 97 voor, 68 tegen en twee geen mening. FC Twente was een feit en werd voor het nieuwe seizoen ingeschreven in de Eredivisie. Sportclub Enschede en de Enschedese Boys gingen verder als amateurclub en startten in augustus 1965 in de derde klasse van de amateurs.

De Grolsch Veste

FC Twente speelt haar thuiswedstrijden in De Grolsch Veste (voorheen Arke Stadion). Dit stadion werd op 10 mei 1998 geopend en bood aanvankelijk plaats aan 13.500 toeschouwers. Later is dit teruggebracht naar 13.250. De eerste officiële wedstrijd die in het huidige stadion werd gespeeld was op 10 mei 1998 tegen PSV, een competitiewedstrijd die in 3-0 voor de Tukkers eindigde. Het stadion was tot december 2015 in het bezit van FC Twente. Dit komt niet vaak voor in Nederland. Op 18 december 2015 ging de gemeenteraad van Enschede akkoord met een reddingsplan voor FC Twente waardoor de Grolsch Veste werd overgenomen door de gemeente. Voortaan betaalt de club 2.5 miljoen huur per jaar en 125.000 onderhoudskosten. Voor FC Twente betekent de naam een voor tegenstanders moeilijk te nemen "veste": een plek waar het voor de tegenstander lastig zou zijn een goed resultaat te behalen. De naam verwijst ook naar vestingstad Groenlo, waar sponsor Grolsch haar oorsprong heeft.

Met ingang van het seizoen 2008/09 is het stadion uitgebreid met een gedeeltelijke tweede ring waardoor de capaciteit werd vergroot naar 24.200 bezoekers, inmiddels is de tweede uitbreiding van het stadion in de afrondende fase waardoor er vanaf het seizoen 2011/12 30.205 supporters plaats kunnen nemen in het stadion. Bij deze uitbreiding is de overkant van Vak-P tevens voorzien van een tweede ring, terwijl de eerste ring er vier rijen aan de bovenkant bij heeft gekregen. De bezoekende supporters zullen worden verplaatst van de eerste naar de tweede ring, door deze aanpassing is het komend seizoen voor de Twente-supporters mogelijk om volledig rondom het stadion te lopen waardoor er een snellere doorstroming verwacht wordt. De grachten verdwijnen nog niet uit het stadion bij deze uitbreiding, wel onderzoekt de club op welke wijze het wenselijk is de grachten in de nabije toekomst te verwijderen waardoor de supporters dichter aan het veld gepositioneerd kunnen worden. Er liggen ook ambitieuze plannen klaar voor een toekomstige uitbreiding naar ruim 44.000 toeschouwers, om dit plan te verwezenlijken zal de oude hoofdtribune aan de spoorzijde worden voorzien van een tweede ring. Gedurende deze verbouwing stortte op 7 juli 2011 een gedeelte van het dak in. Hierbij kwamen twee personen om het leven en waren er 15 gewonden.

Tot 1998 werd gespeeld in Stadion Het Diekman, dat voor 1965 de thuisbasis was van SC Enschede.

Maatschappelijk

FC Twente heeft binnen de regio een belangrijk ontwikkelde maatschappelijke positie, getuige het grote aantal sociale projecten waar het aan deelneemt. Voorbeelden van deze projecten zijn "Scoren in de wijk", "Scoren met gezondheid" en "Scoren met werk". Bij de eerste twee staat het opzetten en participeren in acties en programma's op het gebied van gezondheid en gezonde voeding, sport, opleiding, sociale discipline, inburgering, participatie van wijkbewoners, verbetering van de woonomgeving, veiligheid en leefbaarheid centraal. Momenteel heeft de club drie zogenaamde supportwijken, namelijk: Twekkelerveld, Berflo Es en Velve-Lindenhof. "Scoren met werk" is een samenwerkingsproject dat als doel heeft werkzoekenden uit bovengenoemde wijken aan een baan te helpen. Ook organiseert de club actieve toernooien waar mensen met een beperking met spelers van de eerste selectie in een team spelen.

Supporters en rivaliteiten

De meest bekende fanatieke supportersgroep van FC Twente is "Vak-P", maar ook "De Vriendenkring" is een trouwe FC Twente-aanhang. De Vriendenkring is veruit de oudste supportersvereniging van de club: in de jaren 80 begon zich echter een groep (vooral jonge) Twentefans van de oudere gevestigde supportersgroep af te splitsen. Deze jongere groep Twentse supporters wilden samen nieuwe activiteiten ondernemen voor jongeren gericht op FC Twente. Eind jaren 80 legde de op dat moment nog niet officiële supportersvereniging Vak-P zich meer toe op de tifocultuur.[bron?]

Een bekende uitdrukking binnen de fanatieke supportersvereniging luidt "Wij tegen iedereen", binnen Nederland bestaan er dan ook geen officiële banden met andere supportersgroepen. Wel heeft een grote groep Twente-supporters sinds de jaren 90 een vriendschapsband met aanhangers van het Duitse FC Schalke 04.

Er zijn binnen Nederland enkele clubs waarmee spanningen heersen onder bepaalde supporters. In 1991 werd Twente-aanhanger Eric Lassche doodgestoken, hierdoor werd hij het eerste dodelijke slachtoffer van supportersgeweld in Nederland.

Duels met FC Groningen stonden als beladen te boek, rondom de wedstrijden ontstonden vaak rellen. Deze rivaliteit kwam tot uitbarsting door een ongeval tijdens een thuiswedstrijd in 1991 waarbij er voor de wedstrijd een automobilist in paniek inreed op een Groningen supporter, hierna stapelden de incidenten tussen beide supportersgroepen zich op. Sinds de verhuizing van beide clubs naar nieuwe onderkomens is het geweld aanzienlijk afgenomen, echter is de rivaliteit nog wel in stand gebleven.

Ook zijn er spanningen met FC Utrecht, met name in de jaren 90 waren er diverse confrontaties tussen beide supportersgroepen. Op sportief gebied won Utrecht in 2004 de bekerfinale ten koste van Twente, het doelpunt was echter omstreden omdat de club uit de Domstad de bal niet teruggaf aan FC Twente nadat een moment daarvoor de bal werd uitgetrapt door Twente voor een blessurebehandeling. Recentelijk werd deze rivaliteit weer aangewakkerd, na het bekertreffen in Enschede op 2 maart 2011 zouden er een drietal reservespelers van FC Utrecht belaagd zijn in de omgeving van het stadion. Vanuit het Utrecht vak zijn tijdens onderlinge wedstrijden regelmatig vuurwerkgeluiden te horen refererend aan de vuurwerkramp van 13 mei 2000. Tijdens de wedstrijd in Stadion Galgenwaard op 4 december 2011 ging het opnieuw mis, een Twente-aanhanger zou een vuurwerkbom hebben gegooid naar het familievak van Utrecht. De fans van FC Utrecht ontstaken in woede waardoor er grote ongeregeldheden ontstonden zowel binnen als buiten het stadion, hierbij raakten acht agenten gewond. De tussenstand zorgde ook voor enige frustratie, de formatie uit Enschede leidde op het moment van staken met 5-0. Later werd er op een ingelaste persconferentie door de verantwoordelijke burgemeester Aleid Wolfsen medegedeeld dat het eerdere incident in Enschede geen reden was deze wedstrijd als risicowedstrijd te bestempelen. De politie heeft sindsdien tientallen verdachten opgepakt van beide clubs, meestal na publicatie van hun foto op internet.

De wederzijdse rivaliteit met streekgenoot Heracles Almelo wordt als een 'gezonde' rivaliteit beschouwd onder het gros van de Twente-supporters. Tijdens de Twentse derby proberen supportersgroepen van beide teams hun ploeg te ondersteunen met ludieke spandoeken en liederen, zo verschijnen er geregeld beeltenissen van Calimero in de Twente vakken. Op sportief gebied wordt de relatief jonge derby in de meeste gevallen succesvol afgesloten door FC Twente.

Supportersverenigingen

Er zijn momenteel meer dan tien officieel door de club erkende supportersverenigingen verspreid over Twente en de achterhoek. Daarnaast is er een vereniging in het midden van Nederland en in Stranraer in Schotland. Deze verenigingen organiseren voor een vastgestelde contributie meerdere busreizen per seizoen, ook worden er vaak uitwedstrijden bekeken in diverse stamcafés.

In het buitenland zijn er ook enkele officiële supportersverenigingen opgericht voor FC Twente. Zo is er sinds 2004 vlak over de grens in Duitsland een FC Twente-fanclub genaamd "Arke Noah". Ook werd er in 2007 een Australische supportersvereniging onder de naam "Tukkeroos" opgericht. Op 21 mei 2011 volgt er een vereniging in het Schotse dorp Stranraer. Dit is ontstaan door een laatste wens van een ongeneeslijk zieke Twente-supporter, deze supporter wou voor zijn overlijden graag eens de Old Firm bezoeken. Hierop besloten twee Schotse supporters hun kaarten ter beschikking te stellen waardoor deze wens in vervulling kon gaan. Na dit gebaar bleef er contact tussen beide groepen waarna er een delegatie uit Schotland werd uitgenodigd voor een wedstrijd van FC Twente, zo kwam uiteindelijk het idee voor een officiële supportersvereniging tot stand.

Acties

Door de jaren heen hebben supporters van FC Twente veel dingen aangereikt en voorgesteld aan het bestuur van hun club. Veel van deze ideeën zijn inmiddels verwezenlijkt. Zo hebben supporters van Twente 's nachts illegaal honderden stoeltjes verplaatst als een protestactie voor de gekleurde "Smarties-stoelen" in het stadion. Later werd de actie legaal ondersteund door de club en tijdens de uitbreiding van het stadion zijn alle stoeltjes vervangen en werd rood de primaire kleur, witte stoeltjes zijn gebruikt voor de verwerkte teksten en illustraties met daaromheen zwart voor een schaduw effect.

Voor supporters bestaat de mogelijkheid een steen te kopen die geplaatst wordt in de zogeheten "Wall of Fame" in de stadiongracht. Ook deze Wall of Fame vloeide voort uit een voorstel van de aanhang van FC Twente en symboliseert de onafscheidelijke band tussen FC Twente, haar historie en supporters. De aanhang van de club heeft verder in samenwerking met Grolsch voor een traditionele "Noaberpoort" bij de oude hoofdingang gezorgd. Momenteel is FC Twente de enige profclub in Nederland waar de oud-voorzitter van de fanatieke supportersvereniging de functie van stadionmanager bekleedt.

Op de open dag van 2010 werd een standbeeld van Blaise Nkufo bij de hoofdingang van het stadion onthuld. Het beeld werd volledig gefinancierd door de supporters, die tijdens de thuiswedstrijd tegen NAC Breda in december 2009 de gelegenheid kregen om geld te geven voor het beeld. Hiermee wilden zij de clubtopscorer aller tijden bedanken voor zijn inzet voor FC Twente. Ook werd de nieuwe locatie van de Wall of Fame onthuld, die nu een plaatsje bij de hoofdingang heeft gekregen.

Clubliederen

Het eerste officiële clublied van de club: "FC Twente ay, ay, ay, ay" stamt uit 1968 en werd opgenomen op een 45-toeren-grammofoonplaat door de Enschedese zanger en muzikant Gerard Hoebe in samenwerking met het orkest van Freddy Golden. De eerste lp kwam uit rond de beslissende wedstrijd om het kampioenschap in het seizoen 1973/74, het bevat onder andere de liederen "Eenmaal zullen wij de kampioenen zijn" (met zang van Eddy Achterberg) en "Heya de Keu". Door de jaren heen zijn er veel nieuwe liederen bijgekomen waaronder de "Cup Song" van de Denekamper Spatzen, opgenomen ter ere van de bekerfinale in 2001. Het refrein met onder andere de tekst "Trots da'w veur Twente bint!" wordt door supporters van de club nog altijd ten gehore gebracht tijdens wedstrijden.

Op 6 september 2008 werd door Bert ter Brugge een nieuw clublied uitgebracht, Rood Hart genaamd. Dit nummer stond twee dagen na de release reeds op nummer één in de download-top-tien van Radio 538. Een ander vast ritueel in eigen stadion is het afspelen van het befaamde "You'll Never Walk Alone" van Gerry & the Pacemakers, voor iedere aftrap wordt dit luidkeels in het stadion meegezongen. De club ontving de originele versie van de toenmalige Anfield stadionspeaker George Septhon tijdens de afscheidswedstrijd van Het Diekman. Voorafgaand aan het "You'll Never Walk Alone" werd in 2010 het nummer "Working on a Dream" van Bruce Springsteen gedraaid, dit op verzoek van voorzitter Joop Munsterman. Niet geheel toevallig heeft het meest recente meerjarenplan van de club ook de werktitel "Working on a dream". Doordat de actualiteit de titel van het plan inhaalde werd "More than a feeling" uiteindelijk de titel van het nieuwe beleidsplan. In de periode 2010-2012 werd zodoende in plaats van Working on a Dream het nummer "More Than a Feeling" afgespeeld voorafgaand aan het "You'll Never Walk Alone". In 2011 schreef Ad Vandenberg speciaal voor de club het stadionnummer "A Number One", die hij onder andere in samenwerking met Jan Vayne tijdens de huldiging van het seizoen 2010/2011 voor het eerst ter gehore bracht.

Embleem

Bij de oprichting van FC Twente in 1965 maakte de ontwerper destijds een voetbal met daarin het Twentse ros als symbool van strijdvaardig- en onverzettelijkheid. De naam van de toenmalige stichting "FC Twente '65" was ook verwerkt in dit eerste officiële embleem, dat het dertig jaar heeft volgehouden. In 1995 vond er een restyling plaats waarbij werd gekozen voor een tweekleurige splitsing van rood/wit in een cirkelvorm, de clubnaam "FC Twente" werd linksboven geplaatst in zwarte letters. Anno 2006 werd het derde en huidige embleem in de historie gepresenteerd tijdens het veertigjarig jubileumfeest. De ouderwetse bal in de achtergrond en de verwerking van het oprichtingsjaar zorgen voor gelijkenissen met het eerste wapen, terwijl het moderne iconische schild met het gespierde steigerende Ros een nieuwe toekomst moet uitstralen. Ook dit embleem is door de club vastgelegd bij het merkenbureau en mag niet zonder toestemming door anderen worden gebruikt. Dat er in de loop der jaren wapens werden gebruikt die van bovenstaande afweken was hoofdzakelijk de keus van de kledingsponsor, dit vooral uit commercieel oogpunt.

Tenue

In het officiële huishoudelijke reglement uit het oprichtingsjaar 1965 staat dat FC Twente zou komen te spelen in een rood shirt, met daaronder een witte broek en rode kousen. De witte broek verdween al snel na de oprichting waardoor FC Twente als enige Nederlandse profclub speelt in een volledig rood thuistenue. Het eerste reservetenue was geheel wit met een groene en zwarte band op het shirt. Dit shirt kwam terug in het seizoen 2005/06, toen de club haar veertigjarig jubileum vierde. Tegenwoordig verschillen de kleuren van de uitshirts per seizoen. Zo heeft de club in het seizoen 2007/08 en 2009/10 een lichtblauw uittenue, terwijl het in het seizoen 2008/09 aantrad in een antraciet tenue.

Sinds het seizoen 1999/00 speelt FC Twente met vaste rugnummers en spelers namen achter op het shirt. Vanaf het seizoen 2005/06 heeft de club een vaste huisstijl ingevoerd.

Voetbalacademie

Naast het eerste elftal kent FC Twente ook een voetbalacademie die een belangrijke functie heeft bij de doorstroom van nieuwe talenten. Bekende exponenten zijn onder andere Jan Vennegoor of Hesselink, Karim El Ahmadi, Peter Niemeyer, Ramon Zomer, Wout Brama, Marko Arnautovi? en Collins en Ola John. Maar ook Sander Boschker en oudgedienden Fred Rutten, Theo Snelders, Niels Oude Kamphuis en Jeroen Heubach zijn afkomstig uit de jeugd. De voetbalacademie wordt sinds 2002 beheerd samen met regiogenoot Heracles Almelo. De academie loopt van de E- tot de A-jeugd. De gezamenlijke voetbalacademie heeft vanaf haar eerste beoordeling in 2003 het maximale aantal van vier sterren toegewezen gekregen namens de KNVB.

Jong FC Twente is het beloftenteam en speelde van 2013 tot 2015 in de Eerste divisie.

Vrouwenvoetbal

Vanaf het seizoen 2007/08 heeft FC Twente een eigen vrouwenelftal. Het elftal komt uit in de Eredivisie voor vrouwen. In het eerste jaar werd de KNVB beker gewonnen. In seizoen 2010/11 werd de ploeg voor het eerst landskampioen. Vanaf 2011 is Arjan Veurink trainer van het elftal.

Met ingang van het seizoen 2012/13 werd voor de voetbalvrouwen de Women's BeNe League opgezet. Die competitie kent twee divisies, namelijk divisie A en divisie B. FC Twente Vrouwen komt uit in de A-categorie, waar de acht beste teams van Nederland en België (uit beide landen vier) om de titel strijden. In het eerste seizoen in deze nieuwe opzet werd het vrouwenteam zowel Nederlands- als algeheel kampioen.

Deze informatie over FC Twente is geheel of gedeeltelijk overgenomen van wikipedia op 2018-04-16.
Derhalve zijn gegevens mogelijk niet meer actueel.