FC Oss

Mondriaanlaan 4
5342 CN
Oss
www.fcoss.nl
facebook twitter

FC Oss, tot 1994 TOP genoemd en tussen 1994 en 2009 TOP Oss, is een voetbalorganisatie uit Oss (Noord-Brabant).

Geschiedenis

Volgens overlevering voetbalden Toon Steinhauser en de broers Piet en Cor van Schijndel altijd in Oss op een plein na schooltijd. op 9 april 1928 besloten zij een vereniging op te richten. KMD (Klein Maar Dapper) werd als naam gekozen, maar toen bleek dat meer clubs die naam hadden viel de keuze op TOP (Tot Ons Plezier).
Jaren vijftig

In 1954 besloot het bestuur van TOP een proflicentie aan te vragen om niet achter te blijven bij de andere clubs die het betaalde voetbal ingingen. Met ingang van het seizoen 1955/1956 nam TOP deel aan de profcompetitie van de KNVB. Het werd echter geen succes. Het eerste jaar sloot TOP af met slechts 15 punten uit 30 wedstrijden hoewel de publieke belangstelling met gemiddeld 5000 toeschouwers wel hoog was. Het volgende jaar was ook niet al te best, de club werd laatste in de Tweede Divisie B en daarom werd besloten terug te keren naar de amateurs. Zo kwam er een einde aan twee jaar betaald voetbal.

Jaren negentig

In 1991 keerde TOP terug in het betaalde voetbal. Een marktonderzoek leek uit te wijzen dat er voldoende draagvlak voor zou zijn. Ook de KNVB ondersteunde de overgang naar de Eerste divisie omdat aan alle voorwaarden, zowel sportief als financieel, kon worden voldaan. Het bestuur wist de leden ervan te overtuigen dat TOP (opnieuw) de stap naar het betaalde voetbal wilde en moest maken. Uiteindelijk stemde de vergadering toe. In de beginjaren pendelde TOP onder de trainers Piet Schrijvers, Bram Braam en Hans Dorjee heen en weer tussen de middenmoot en de onderste regionen van de eerste divisie. Vanaf het seizoen 1994/1995 veranderde de naam van TOP in TOP Oss. Toen Adrie Koster in 1995/1996 trainer werd, werden de prestaties constanter. Yuri en Tim Cornelisse braken door en TOP Oss werkte zich op tot stabiele middenmoter. Twee seizoenen later nam Lex Schoenmaker de fakkel over van Koster en onder hem maakte TOP Oss een succesvol seizoen door. Na het vice-winterkampioenschap werd door een mindere tweede seizoenshelft de nacompetitie op een haar na gemist. Vervolgens braken magere jaren aan. In het tweede seizoen onder Schoenmaker en onder diens opvolger Jan Versleijen gleed TOP Oss af naar de kelder van de eerste divisie. Wel werd het stadion grondig verbouwd van een naar drie zittribunes.

Jaren 2000

Ook onder Wim van Zwam werden de prestaties niet aanzienlijk verbeterd. In 2000/2001 was het slechts aan topscorer Jansen (30 goals) te danken dat TOP Oss 10e werd, maar na zijn vertrek eindigde de club als laatste met honderd tegendoelpunten. Vanaf 2002/2003 werd het roer flink omgegooid. Het duo Bert Zwanenburg en Harry van den Ham renoveerde de organisatie en de selectie. Via een driejarenplan moest TOP Oss de weg omhoog zien te vinden. Het eerste seizoen was meteen het succesvolste met de 9e plek in de eindstand. De twee daaropvolgende seizoenen was een dalende lijn te bespeuren (11e en 16e) en Van den Ham vertrok. Zijn opvolger Hans de Koning leek met TOP Oss op weg naar een abominabel seizoen toen het team plotseling de geest kreeg en voor het eerst in de geschiedenis een periodetitel won. De supporters lieten zich gedurende het seizoen in steeds grotere getale zien. De beloning voor de periodewinst was deelname aan de play-offs om promotie. In de eerste ronde werd AGOVV Apeldoorn ruim geklopt en in de tweede ronde vonden vervolgens drie heroïsche confrontaties met NAC Breda plaats. Na de 0-0 thuis kwam TOP Oss in de return in Breda van een 2-0-achterstand terug tot 2-2 en dwong zo een allesbeslissende derde wedstrijd af. In een uitverkocht en sfeervol stadion wist TOP Oss opnieuw NAC Breda van winst af te houden (1-1). Pas in de verlenging delfden de Ossenaren het onderspit (1-3).

Het volgende seizoen kon TOP Oss de hoge verwachtingen niet waarmaken. De selectie bleef intact, maar het aantal nederlagen en tegendoelpunten was veel te hoog om een rol van betekenis te spelen en TOP Oss werd dan ook kleurloos 17e. Een seizoen later kroonde Hans de Koning zich definitief tot succesvolste coach van TOP Oss ooit door voor de tweede keer in drie jaar de play-offs te bereiken. Ditmaal door een achtste plaats in de eindrangschikking. In het seizoen 2008/2009 mocht TOP Oss, door het winnen van de vijfde periode, wederom meedoen aan de play-offs, maar promotie werd wederom niet afgedwongen.

Identiteitsverandering 2009

In het seizoen 2009-2010 onderging de club een gedaantewisseling. De naam van de club veranderde van TOP Oss naar FC Oss en ook de clubkleuren, het logo en het stadion werden aangepast. Jong TOP Oss werd opgeheven en de jeugdopleiding werd samengevoegd met die van N.E.C. en ging spelen onder de naam N.E.C./FC Oss.

Beginjaren onder de naam FC Oss

Op 23 april 2010 eindigde de club als laatste op de ranglijst van de Jupiler League, en FC Oss was daardoor aanvankelijk gedegradeerd naar de nieuw te vormen Topklasse. Door het faillissement van SC Veendam op 12 mei 2010 leek FC Oss toch in de Jupiler League te kunnen blijven spelen, maar door de vernietiging van het faillissement van BV Veendam op 4 juni 2010, degradeerde FC Oss alsnog naar de Topklasse. Het jaar daarop werd FC Oss, onder leiding van Dirk Heesen kampioen van de Topklasse zondag. Het algeheel amateurkampioenschap tegen zaterdagkampioen IJsselmeervogels werd verloren. IJsselmeervogels wilde niet gebruik maken van het promotierecht waarna dat recht bij FC Oss terechtkwam. De club maakte daar gebruik van en keerde in 2011 terug naar de Eerste divisie. Deze terugkeer pakte goed uit en de ploeg eindigde in de middenmoot. Op 27 april 2012 is er afscheid genomen van clubman Dirk Heesen. Zijn contract werd, na negentien jaar dienst als speler, jeugdtrainer, assistent-trainer en hoofdcoach, niet verlengd.

Een overgang van Anton Janssen van N.E.C. naar FC Oss werd in februari 2012 bekendgemaakt. Spelers als Simone, Van der Sloot en Van de Sande werden behouden en er kwamen versterkingen, zoals Ossenaar Koopmans. In september 2013 vertrok Janssen als hoofdtrainer naar N.E.C. Gert Aandewiel volgde hem op. Rein Baart werd zijn assistent-coach.

Seizoen 2014/15

Nadat de club in het seizoen 2013/14 op 19e plaats was geëindigd, veranderde er het nodige bij FC Oss aan het begin van het seizoen 2014/15. Willy Boessen werd de nieuwe trainer van FC Oss en nieuwe spelers als Kevin van Veen, Jordi Balk, Istvan Bakx, Dean van der Sluys en een aantal gehuurde spelers van onder andere Willem II behoorde tot de selectie van FC Oss. Van Veen maakt tot en met januari 2015 16 treffers. Net voor het sluiten van de winterse transferperiode verkocht FC Oss Kevin van Veen aan Scunthorpe United (League One in Engeland), voor om en nabij €300.000. Op 27 februari werd FC Oss tweede achter N.E.C. om de derde periodekampioenschap. Doordat N.E.C. de eerste periode al had gewonnen kreeg FC Oss deze derde periode. Hierdoor is de club verzekerd van de nacompetitie op het einde van het seizoen.

In samenwerking met de gemeente Oss, de amateurtak en enkele scholen ontwikkelt hoopt TOP Oss vanaf 2008 het project 'Talentencampus' te realiseren. De huidige tribunes moeten worden ingekapseld met nieuwe gebouwen als onderwijsvoorzieningen, ruimtes voor de SV TOP en de BVO TOP Oss en commerciële ruimten. Ook de aanleg van parkeervoorzieningen en kunstgrasvelden rondom het stadion hoort bij het plan.

Deze informatie over FC Oss is geheel of gedeeltelijk overgenomen van wikipedia op 2018-04-16.
Derhalve zijn gegevens mogelijk niet meer actueel.