FC Groningen

FC Groningen is een voetbalclub uit de stad Groningen. De FC werd opgericht op 16 juni 1971 en kwam voort uit de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging (GVAV). In de beginjaren had de club moeite om financieel draaiende te blijven maar de vereniging geldt de laatste jaren als een stabiele organisatie die tot de subtop van Nederland behoort. Groningen is zelfs de enige ploeg die in de laatste elf Eredivisie-seizoenen tien keer in het linkerrijtje eindigde, buiten de traditionele topdrie.

De clubkleuren zijn gebaseerd op de kleuren van de stad Groningen: groen en wit. De thuiswedstrijden werden tot 2006 gespeeld in het Oosterparkstadion, en vanaf januari 2006 in de Euroborg, dat in 2016 hernoemd werd naar NoordLease Stadion. Op de UEFA ranglijst van de beste clubs in Europa stond FC Groningen in 2015 op de 169e plaats met 8.979 punten. In seizoen 2014/2015 won de club de KNVB Beker.

Geschiedenis

GVAV was in de jaren zestig een redelijke middenmoter. De punten worden vooral behaald in het eigen Oosterparkstadion en af en toe ook daarbuiten.Tegen het einde van de jaren zestig begint GVAV af te glijden, hetgeen uiteindelijk leidde tot degradatie in 1970. In het volgende seizoen 1970/71 werd GVAV tweede in de eerste divisie en promoveerde opnieuw naar de eredivisie. Direct na de promotie werd FC Groningen opgericht als opvolger van GVAV. De amateurafdeling van GVAV bleef bestaan en ging zelfstandig verder. FC Groningen zou vanaf 1971 de profclub voor de gehele stad worden, met een tenue in de stadskleuren: groen en wit. Op 26 november 1972 won de club zijn eerste wedstrijd, een uitwedstrijd bij AZ'67 werd met 2-4 gewonnen. In seizoen 1973/74 volgde na een 1-2 nederlaag tegen PSV op de laatste wedstrijddag opnieuw degradatie. Hierna volgden een aantal zware en troosteloze jaren. In seizoen 1979/80 bereikte men uiteindelijk opnieuw promotie naar de Eredivisie, omdat de club kampioen van de Eerste divisie was geworden. Onder trainer Theo Verlangen en zijn assistent Henk Nienhuis geschiedde dat. Zij waren veel jaren trainers van FC Groningen geweest. Zij waren trainers, die met verzorgd voetbal geleidelijk de club uit het dal naar promotie en later naar UEFA cup voetbal wist te leiden. Zij werden daarin steeds geduldig gesteund door voorzitter Renze de Vries. Verlangen en Nienhuis hadden de beschikking over o.m. de gebroeders Koeman, Jan van Dijk en doelpuntenmaker Peter Houtman.

Succesvolle jaren en vrije val (1982-2002)

Door de aanjager Jan van Dijk en het talent van Ronald en Erwin Koeman werd in het seizoen 1982-83 voor het eerst Europees voetbal bereikt. Dat was in het laatste FC Groningen seizoen van trainer Theo Verlangen. In het eerste UEFA cup seizoen was Han Berger trainer. Er werd onder andere een legendarische overwinning behaald op Atlético Madrid. Berucht zijn ook de beide daaropvolgende wedstrijden tegen Internazionale, niet zozeer de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd, als wel de return in Bari (5-1), waar men zich door de agressieve entourage ernstig geïntimideerd voelde.

Het volgende UEFAcupseizoen was 1986 - 1987. Memorabel was de terugwedstrijd in de 1e ronde in Ierland tegen Galway United, niet door het resultaat of door gebeurtenissen op het veld, maar door de entourage. De wedstrijd werd niet in het stadion in Galway gespeeld, maar in het enige tientallen kilometers ten westen daarvan gelegen dorpje Carraroe. Het stadion lag aan een doodlopende weg richting zee te midden van een woest landschap van stenen wallen. Delegatieleider was Jaques d'Ancona. Trainer was Rob Jacobs en nationale bekendheden als Peter Houtman, René Eijkelkamp en John de Wolf deden voor FC Groningen mee in die woestenij. Die ronde kwamen ze door. De 2e ronde was tegen het Zwitserse Xamax Neuchatel. Die overleefden ze ook. De 3e ronde was tegen het noord Portugese Vittoria Guimarães. Daartegen werden ze uitgeschakeld. De thuiswedstrijd werd o.m. gekenmerkt door een gemoedelijke sfeer tussen de beide supportersgroepen. Buiten het stadion werden o.m. souvenirtjes uitgewisseld. De politie vond het terecht niet nodig om de supportersgroepen te scheiden.

Onder leiding van Hans Westerhof trad Groningen in 1988 aan tegen oude bekende, Atletico Madrid, en won opnieuw. Thuis werd het 1-0 en uit was een 2-1 nederlaag voldoende voor plaatsing voor de tweede ronde, Theo ten Caat werd de held in Madrid. In de tweede ronde werd Servette Genève verslagen waarna FC Groningen in de derde ronde sneuvelde tegen het veel sterkere VFB Stuttgart onder leiding van trainer Arie Haan. In hetzelfde seizoen werd een nieuw hoogtepunt bereikt door de finale van de KNVB beker te bereiken waarin werd verloren van PSV. In 1989 vond ook de zwartgeldaffaire plaats. De FIOD beschuldigde FC Groningen ervan tussen 1984 en 1988 loonbelasting te hebben ontdoken. Voormalig voorzitter Renze de Vries werd veroordeeld tot een straf.

In het seizoen 1989 - 1990 speelde FC Groningen voor de Europacup II. De 1e ronde kwamen ze door ten koste van het Deense Ikast FS. In de 2e ronde werden ze uitgeschakeld door Partizan Beograd / Belgrado uit toenmalig Joegoslavië. Ondanks de uitschakeling heeft het dubbele treffen wel wat opgeleverd, namelijk de transfer van Milko Ðurovski van Partizan naar FC Groningen. Bij Partizan speelde hij in Groningen de sterren van de hemel in een spectaculaire wedstrijd, die met 4-3 gewonnen werd. In de terugwedstrijd kon FC Groningen het echter niet redden.

Het seizoen 1990-91 was waarschijnlijk het meest succesvolle seizoen tot nu toe van FC Groningen. Na het seizoen 1990-91 ging het echter bergafwaarts met de prestaties van FC Groningen en in seizoen 1997-98 degradeerde de club na 18 jaar op het hoogste niveau te hebben gespeeld. Twee jaar later promoveerde FC Groningen weer terug naar de eredivisie.
Van handhaving naar subtopper onder Jans (2002-2010)

Op 22 oktober 2002 volgde Ron Jans de ontslagen Dwight Lodeweges op als trainer van FC Groningen. Bij het aantreden van Jans speelde FC Groningen in de eredivisie, maar bungelde het onderaan de ranglijst. Vanaf het seizoen 2004/2005 wist Jans met Groningen de weg naar boven te vinden. Tot en met 2005 speelde FC Groningen zijn wedstrijden in het Oosterparkstadion in de Oosterparkwijk. Op 7 januari 2006 werd de Euroborg, het nieuwe stadion van FC Groningen, geopend met een testwedstrijd tegen BV Veendam. Deze werd gewonnen door FC Groningen met 5-0. De tweede wedstrijd die in de Euroborg werd gespeeld, was de officiële feestelijke opening tegen aartsrivaal sc Heerenveen en werd met 2-0 gewonnen.

Hetzelfde seizoen (2005/2006) was een mooi seizoen voor FC Groningen. FC Groningen werd vijfde en wist zich te kwalificeren voor de UEFA Cup voor het seizoen 2006/2007. In de UEFA Cup werd FC Groningen gekoppeld aan Partizan Belgrado. De eerste wedstrijd werd in Belgrado met 4-2 verloren. In de thuiswedstrijd werd vervolgens met 1-0 gewonnen. De 1-0 was niet genoeg voor de groepsfase van de UEFA Cup. Ook in het seizoen hierna wist FC Groningen zich te plaatsen voor Europees voetbal maar na twee wedstrijden tegen Fiorentina wist het de groepsfase niet te bereiken. Wel wist FC Groningen in Florence een strafschoppenserie af te dwingen.

In de seizoenen hierna, heeft Groningen stabiel gevoetbald. Dit mede door het beleid van Ron Jans, die nog nooit eerder hoofdtrainer was geweest in het betaalde voetbal. Door Jans was Groningen een stabiele middenmoter geworden. Op 23 oktober 2008 was Ron Jans officieel de langstzittende trainer van FC Groningen en de eredivisie. Theo Verlangen was hiervoor de langstzittende trainer. Hij was 6 jaar trainer van FC Groningen, van 1 juli 1977 tot 30 juni 1983. Op 11 november 2009 geeft Jans echter te kennen zijn contract niet te verlengen en dus weg te gaan bij FC Groningen, omdat hij toe is aan een nieuwe ervaring.

Nieuwe ambities na jaren van vaste waarde (2010–heden)

In 2010 werd Pieter Huistra aangesteld als nieuwe hoofdcoach van FC Groningen. Onder Huistra beleefde Groningen de beste eerste seizoenshelft in de geschiedenis van de club. Na 19 speelronden ging Groningen de winterstop in op een derde plaats met 37 punten. Onder Huistra werd FC Groningen bekend als een voor eigen publiek lastig te bespelen tegenstander. In 10 thuiswedstrijden werd er "slechts" eenmaal gelijk gespeeld. Alle andere wedstrijden werden gewonnen en Groningen stond halverwege het seizoen in de top van de Eredivisie. Na de winterstop volgde echter een moeilijke periode waarin een einde kwam aan de goede reeks thuiswedstrijden. Uiteindelijk behaalde FC Groningen de play-offs, die het niet wist te winnen.

In het seizoen 2011/12 werd er slecht gestart. FC Groningen wist in de eerste wedstrijden wel te scoren, maar gaf in de tweede helft de winst vaak weg. Op de laatste dag van de transferperiode, 31 augustus 2011, werd Tim Matavž verkocht aan PSV. FC Groningen moest noodgedwongen snel een vervanger vinden en trok David Texeira aan. Op 11 oktober 2011 gaf directeur Nijland aan binnen vijf jaar de begroting te willen opschroeven naar 25 miljoen. FC Groningen presteerde thuis goed tegen de grotere clubs. Zo werd er met 1-0 gewonnen van Ajax, werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Twente en boekte het tegen Feyenoord een 6-0-overwinning. Op 20 november 2011 speelde FC Groningen het 100ste reguliere Eredivisie-duel in het NoordLease Stadion; de wedstrijd tegen VVV-Venlo werd met 2-1 gewonnen. In de tweede seizoenshelft kon de lijn niet worden doorgetrokken en het seizoen kende een slecht vervolg. Zo behaalde de club de minste competitiepunten van alle eredivisionisten en eindigde op een teleurstellende 14de plaats in de eredivisie.

Ook het seizoen daarop was succesvol: FC Groningen won, opnieuw onder leiding van Erwin van de Looi, voor het eerst een prijs in de clubhistorie: de KNVB Beker werd veroverd, dankzij een 0-2 overwinning op PEC Zwolle. Hierdoor verzekerden de Groningers zich van deelname aan de poulefase van de UEFA Europa League in het seizoen 2015/2016.

Trainer Erwin van de Looi besluit om na het seizoen 2015/'16 te stoppen als trainer. Hij zal vanaf 2016/'17 worden opgevolgd door Ernest Faber. Hij tekende een contract voor twee seizoenen. In december 2014 besloot de KNVB tot herinvoering van de Tweede Divisie vanaf het seizoen 2016/17. In deze eerste hernieuwde jaargang spelen de top zeven van beide Topklassen en vier beloftenteams van profclubs uit de Beloftencompetitie. In 2016 plaats Jong Groningen zich niet voor de op drie na hoogste voetbalcompetitie in Nederland, maar voor de Derde Divisie.

In januari 2018 geeft Faber aan dat hij na het seizoen niet verder gaat als trainer van FC Groningen. In februari wordt bekend gemaakt dat Danny Buijs (tevens oud speler van de club) vanaf het seizoen 2018/19 de nieuwe trainer zal worden. Hij komt over van Kozakken Boys dat speelt in de Tweede Divisie. Buijs zal een contract gaan tekenen voor twee seizoenen.

Clubcultuur

Toen GVAV in 1971 overging naar FC Groningen kwam er ook een nieuw logo. Er werd aan de supporters gevraagd om ideeën en suggesties in te zenden, uiteindelijk deden er zo'n 600 deelnemers mee en kon er gekozen worden uit meer dan 1000 ontwerpen. De creatie van de op dat moment 21-jarige Reint Rozema werd uiteindelijk gekozen als beste ontwerp. Rozema had de letter G van Groningen terug laten komen in het logo, de letter G doet denken aan de pentagon vormen op een voetbal. In eerste instantie zag het logo er anders uit dan het logo van nu. In het eerste seizoen was de letter G op de achtergrond afgebeeld met op de voorgrond een Pegasus en daaronder de clubnaam. Maar door onder andere klachten van supporters werd het paard al snel verwijderd. Sindsdien bestaat het huidige logo met de groene cirkel.

Clublied

Laat ons weer eens juichen is de titel van het clublied. Het wordt gezongen door 'de Specials'.

Olé olé FC Groningen olé
Olé olé FC Groningen olé

Laat ons weer eens juichen
FC FC Groningen.
Laat ons weer eens brullen
FC FC Groningen.

Groningers van het Hogeland,
Friezen langs de waterkant,
Drenthen van het vlakke land,
reikt elkander nu de hand.

Laat ons weer eens juichen
FC FC Groningen.
Laat ons weer eens brullen
FC FC Groningen.

Zondags staan we langs de lijn.
Niemand krijgt het Noorden klein.

Laat ons weer eens juichen
FC FC Groningen.
Laat ons weer eens brullen
FC FC Groningen.

Aan het einde van 't seizoen
zijn we dan geen kampioen.
Nou , dat zien we dan wel weer,
want we doen het nog een keer.

Laat ons weer eens juichen
FC FC Groningen.
Laat ons weer eens brullen
FC FC Groningen.

Mascotte

De officiële mascotte van FC Groningen is de ijsbeer Groby. Groby is elke thuiswedstrijd aanwezig op het veld van de Euroborg waar hij het publiek begroet.

Open dag

Elk jaar komen tienduizenden mensen naar de traditionele open dag in en rond de Euroborg om het seizoen te openen. Hoogtepunt van de open dag is de spelerspresentatie op het hoofdveld van FC Groningen. Daarnaast zijn er op het terrein rond de Euroborg diverse stands, optredens en clinics. Op de open dag van editie 2011 kwamen zo'n 25000 mensen af.

Rivalen

De grootste rivaal van FC Groningen is sc Heerenveen. Deze wedstrijd, ook wel de Derby van het Noorden genoemd, staat altijd bekend als beladen. In het verleden, in de tijd van het Oosterparkstadion, was ook FC Twente een grote rivaal van FC Groningen. Bij de wedstrijden tegen Twente ontstonden vaak rellen. Reden hiervoor is een incident na afloop van FC Twente - FC Groningen in 1991 waar na afloop van de wedstrijd een automobilist inreed op een groep FC Groningen-supporters. Sinds de verhuizing van beide clubs naar nieuwe stadions is deze rivaliteit minder geworden. Ook Ajax wordt gezien als een grote rivaal.

(Muzikale) rituelen tijdens thuiswedstrijden

Bij alle thuiswedstrijden van FC Groningen keren een aantal nummers altijd terug:

Opkomst warming-up: Soca Boys: El Tropican
Einde warming-up: Bryan Adams: We're gonna win
Tijdens opstelling: Van McCoy: African Symphony
Voor opkomst spelers: Laat ons weer eens juichen (clublied)
Voor opkomst spelers: Drumm Boys: Ritmo de Loco's
Tijdens opkomst spelers: Van Halen: Jump
Bij een doelpunt: Pé en Rinus: Grunnigs Laid
In de pauze tijdens Shoot-Out: The Soup: Hmhmhm
Begin tweede helft: DJ Goldfinger: Koning Voetbal
Einde wedstrijd: Tekielja: Wie holn van ons Grunn

Supporters

Supportersvereniging Z-Side Groningen (kortweg Z-Side) is de harde kern van FC Groningen.

De Z-Side is eind jaren 70 - begin jaren 80 opgericht en is voor zover bekend de eerste en de meest bekende fanatieke aanhang van FC Groningen. De vereniging is vernoemd naar de Zaagmuldersweg vlakbij het voormalige stadion de Oosterpark, waar zich in de jaren 80 en 90 een grote groep fanatieke supporters verzamelde om hun club aan te moedigen.

In het Oosterpark was de aanwezigheid van de Z-Side achter het doel bijna niet weg te denken. Naast de positieve ondersteuning voor de club en de spelers op en rondom het veld was er daarbuiten ook veel onenigheid. De woordenwisselingen die de Z-Side had waren meestal met bestuur en de lokale media. Onvrede die er ontstond over bepaalde besluiten van het bestuur of berichten in het nieuws met een negatieve lading hadden soms als gevolg dat leden van de Z-Side pamfletten met teksten gingen verspreiden of spandoeken maakten. Zo werd er in 1982 een kooi geplaatst achter het doel die ervoor moest zorgen dat participanten en leden van de Z-side zich beter zouden gaan gedragen.

In de huidige Euroborg staat zowel de Z-side als de Groningen Fanatics (GF) bij elkaar op de Fancurve, ook wel Noordcurve genoemd, omdat de tribune zich begeeft aan de Noord-kant van het stadion. In de media staat de Z-Side ook bekend als een fanatieke aanhang, zo hebben Pé Daalemmer & Rooie Rinus zelfs als eerbetoon een Z-Side-lied geschreven.

Deze informatie over FC Groningen is geheel of gedeeltelijk overgenomen van wikipedia op 2018-04-16.
Derhalve zijn gegevens mogelijk niet meer actueel.