FC Eindhoven

FC Eindhoven is een Nederlandse voetbalclub. Blauw en wit zijn de clubkleuren. FC Eindhoven speelt haar wedstrijden in het Jan Louwers Stadion. De meeste wedstrijden worden op vrijdagavond gespeeld.

Geschiedenis

Op 16 november 1909 wordt er een vergadering gehouden in Eindhoven. Enkele heren zien aan hoe clubs uit de Randstad groter en beter worden, en willen dat ook graag met een Eindhovense club bereiken. Er wordt besloten een nieuwe vereniging op te richten: E.V.V., een afkorting van Eindhovense Voetbal Vereniging. De clubkleuren worden blauw-wit. Het blauw komt van het toenmalige wapen van Eindhoven. E.V.V. begint in de Brabantse Voetbalbond (de regionale competitie) maar mag enkele jaren later al in de NVB uitkomen. In 1921 fuseert E.V.V. met Gestel en verandert haar naam in E.V.V. Eindhoven.

De gemeente Eindhoven laat in 1934 velden aanleggen voor de club. Dat gebeurt op de Aalsterweg (waar het stadion nu nog steeds staat). De eerste wedstrijd speelde EVV Eindhoven tegen landskampioen Ajax. Het zou in een debacle eindigen: 8-2. In de jaren dertig bungelt EVV Eindhoven steeds in de onderste regionen van de competitie, maar het weet toch succes te boeken: in 1937 pakt de club de KNVB beker. Twee jaar later wordt EVV Eindhoven zelfs kampioen van de 1e Klasse Zuid en mag het met Ajax, DWS, N.E.C. en Achilles 1894 uitmaken wie landskampioen wordt. EVV Eindhoven wordt uiteindelijk vierde en houdt alleen Achilles achter zich. Ook in 1942 wordt Eindhoven kampioen van 1e Klasse Zuid.

De jaren vijftig kunnen wel de meest succesvolle jaren genoemd worden. In 1950 krijgt EVV voor het eerst een international: Noud van Melis maakt zijn debuut in het Nederlands voetbalelftal. Frans Tebak en Dick Snoek zouden snel volgen. In 1952 wordt EVV tweede in de 1e Klasse. Een jaar later wordt de club 1e Klasse-kampioen, en tweede in het landskampioenschap. In 1954 komt het grootste succes: EVV wordt landskampioen. Dit was het laatste kampioenschap voordat het betaald voetbal ingevoerd werd.

Voor het seizoen 1954/1955 worden de Nederlandse clubs in vier klassen ingedeeld. EVV wordt eerste in de 1e Klasse D en mag behalve in de kampioenscompetitie ook meedoen met het betaalde voetbal in het seizoen 1955/1956. In de kampioenscompetitie wordt EVV 4e. De seizoenen erop gaat het bergafwaarts met EVV, met degradatie in 1957.

EVV blijft in de Eerste divisie spelen, tot 1969 als EVV degradeert naar de Tweede Divisie. Andere problemen komen in 1973: EVV krijgt een hoge schuldenlast. Een faillissement wordt mede door de gemeente afgewend. In 1975 promoveert EVV via de nacompetitie weer naar de Eredivisie. Daar verblijft de club twee seizoenen, om weer te degraderen naar de Eerste divisie. Trainer in die jaren is de oud SVV-speler Rinus Gosens.

De laatste jaren blijft succes uit. Er worden wel enkele periodekampioenschappen behaald, en in 1999 de kwartfinale van de KNVB beker. In 1997 vindt er een scheiding binnen de club plaats: EVV Eindhoven gaat verder als amateurclub, en de nieuwe profclub heet SBV Eindhoven (Stichting Betaald Voetbal Eindhoven). In 2002 wordt de naam van SBV Eindhoven weer veranderd in FC Eindhoven.

Op 1 maart 2010 won FC Eindhoven sinds lange tijd weer een periodetitel en stelde op die manier deelname aan de nacompetitie veilig. In de nacompetitie moest FC Eindhoven eerst twee wedstrijden spelen tegen AGOVV. Dat tweeluik werd gewonnen. In de tweede ronde trad Eindhoven aan tegen Willem II. Na een 1-2 nederlaag in eigen huis werd in Tilburg met 1-1 gelijkgespeeld, wat niet voldoende was voor de finale.

In het seizoen 2011/2012 werd FC Eindhoven derde en plaatste zich voor de play-offs om promotie. In de eerste wedstrijd (in de tweede ronde) was Helmond Sport te sterk. In het daarop volgende seizoen (2012/2013) behaalde FC Eindhoven het niveau van het seizoen daarvoor niet en eindigde de club op een teleurstellende 16e plaats. Dat was de laagste plaats van dat seizoen door het faillissement van AGOVV en SC Veendam dat seizoen. Een seizoen later (2013/2014) speelde de club weer mee in de bovenste regionen van de Eerste divisie en eindigde het op een 6e plaats, die recht gaf op deelname aan de play-offs. Daarin bleek Sparta Rotterdam in de eerste ronde te sterk. rde en plaatste zich voor de play-offs om promotie. In de eerste ronde was Helmond Sport te sterk.

Samenwerking PSV

FC Eindhoven wordt al sinds de jaren zestig overklast door "de grote buurman", PSV. Daarom wordt FC Eindhoven ook wel gezien als de tweede club van Eindhoven. In het seizoen 2011/12 is FC Eindhoven een subtopper in de Eerste divisie. Het gemiddelde toeschouwersaantal ligt rond de 3600.

In 2004 werd er een samenwerkingsverband afgesloten met PSV. Deze samenwerking hield in dat PSV jeugdige spelers verhuurt aan FC Eindhoven. Daarmee hoopte FC Eindhoven ook weer structureel mee te doen in de top van de Eerste divisie. Ook hielp PSV met het zoeken van een nieuwe trainer (Louis Coolen). Bij PSV waren er intern enige discussies gaande over het samenwerkingsverband, vooral tussen de toenmalige trainer Guus Hiddink en voorzitter Rob Westerhof. Hiddink vond het verhuren van spelers aan FC Eindhoven niet een vooruitgang voor die spelers. Het plan werd uiteindelijk wel doorgezet en er werden enkele spelers (Jelle ten Rouwelaar, Sepp De Roover, Otman Bakkal, Saša Stojanovi? en Tim Janssen) verhuurd.

In het seizoen 2007/08 kwamen verdediger Jelle de Bock en keeper Ruud Boffin op huurbasis over van PSV. Daarna kwam weer snel een einde aan de samenwerking door een verschil van inzichten. Doordat FC Eindhoven in 2010 definitief ervoor koos om een opleidingsclub te zijn en de blauw-witten na jaren eindelijk structureel gezond beleid ging voeren werd in de loop van het seizoen 2011-2012 de samenwerking weer opgepakt. Youness Mokhtar kwam op huurbasis van PSV over. Ernest Faber is in deze samenwerking een bindende factor. Het lijkt erop dat de samenwerking nu wel een goede structurele basis heeft. Naast het uitlenen van jonge talenten door PSV aan FC Eindhoven hebben beide clubs sinds het seizoen 2012-2013 ook een dameselftal PSV/FC Eindhoven, die in de Women's BeNe League gaat uitkomen. In dit seizoen kwamen keeper Benjamin van Leer, verdediger Maikel Verkoelen en middenvelders Marco Ospitalieri en Jason Bourdouxhe op huurbasis van PSV over.

Einde betaald voetbal?

In maart 2008 maakte de club bekend een brief van de KNVB te hebben ontvangen met het verzoek vrijwillig terug te treden uit het betaald voetbal. De club reageerde woedend omdat de inhoud van de brief openbaar werd, voordat de club deze ontving en ging dan ook niet op het verzoek in.

In april 2008 maakte de club bekend dat men, indien het de financiën niet binnen 8 weken op orde had, het betaald voetbal zou verlaten. Doordat er via verschillende acties van lokale ondernemers en supporters geld werd opgehaald, was de club positief over het voortbestaan.

Eind mei 2008 maakte de club bekend dat men toch doorging met het spelen van betaald voetbal in het Jan Louwers Stadion. De gemeente Eindhoven kocht de lichtmasten van de club en "grote broer" PSV hielp mee door de schuld van ruim 2 ton kwijt te schelden. Door externe sponsors, hoofdsponsor VDL en donaties van supporters kreeg FC Eindhoven de begroting toch rond en was FC Eindhoven ook in het seizoen 2008/2009 aanwezig in de Jupiler League. Een half jaar later, in november 2008, dreigde voor FC Eindhoven opnieuw het verlies van de proflicentie omdat de jaarrekening niet in orde zou zijn. Het bestuur van de club bestreed dit. Op woensdag 21 januari 2009 werd het hoger beroep tegen het intrekken van de proflicentie afgewezen. Eind april werd een ander hoger beroep tegen het afkeuren van de begroting ook verloren. Hiermee werd de club werd voor het derde achtereenvolgende jaar in de zogenaamde "categorie 1" ingedeeld en dit kon er toe leiden dat de KNVB de licentie in zou trekken.

Op 12 mei 2009 maakte de KNVB bekend dat het de licentie van FC Eindhoven niet introk, maar dat FC Eindhoven ook in het seizoen 2009/2010 uit kon komen in de Eerste Divisie, mits strikt aan een tweetal voorwaarden zou worden voldaan. De eerste voorwaarde was, dat aan de resterende verplichtingen voor het seizoen 2008/2009 werd voldaan en dat de club voor 31 mei een sluitende begroting voor het komende seizoen bij de KNVB zou inleveren. Op woensdag 13 mei 2009 maakte de hoofdsponsor bekend dat deze, gezien de economische crisis, geen extra financiële inspanning ten behoeve van FC Eindhoven wou doen. FC Eindhoven adviseur Harry van Raaij toonde zich echter zeer hoopvol over het toekomstperspectief van FC Eindhoven.

Wederopstanding

Begin juli 2009 maakte de KNVB bekend dat het akkoord ging met de begroting voor het volgend seizoen en dat het de club vanuit de categorie 1 naar categorie 2 promoveerde. Hiermee staat de club niet langer onder curatele van de KNVB.

Op vrijdag 20 november 2009 werd in de thuiswedstrijd tegen FC Omniworld groots het 100-jarig bestaan van de club gevierd. De wedstrijd met 2-0 gewonnen door doelpunten van Leon Kantelberg en Tim Nelemans.

Op 8 december 2009 werd bekendgemaakt dat het stadion van FC Eindhoven van de huidige locatie aan de Aalsterweg gaat verdwijnen. Dat staat in het Masterplan Genneper Parken dat dinsdag 8 december 2009 is gepresenteerd.[bron?]

Op 1 maart 2010 won FC Eindhoven de derde periodetitel na een 0-1 overwinning in en tegen Veendam. Die wedstrijd werd meerdere malen afgelast waardoor de vierde periode al begonnen was alvorens de derde periode afgesloten werd. FC Eindhoven had aan een punt voldoende om zichzelf tot periodekampioen te kronen. Lange tijd leek de wedstrijd in een doelpuntloos gelijkspel te eindigen, maar drie minuten voor tijd maakte Bart van den Eede aan alle onzekerheid een eind door FC Eindhoven op een 0-1 voorsprong te zetten. Ruim 600 meegereisde supporters vierden met spelers en staf een feestje in De Langeleegte alvorens terug te reizen naar Eindhoven.

Door het winnen van de periodetitel plaatste FC Eindhoven zich voor de play-off promotie/degradatie. In de eerste ronde kwam de club uit tegen AGOVV Apeldoorn. Thuis werd met 1-0 gewonnen, waar de mogelijkheden op een grotere zege zeker tot de mogelijkheden behoorden. In Apeldoorn werd een paar dagen later met 2-3 gewonnen nadat FC Eindhoven twee maal op achterstand was gekomen. Invaller Patrick N'Koyi-Kiabu besliste met twee doelpunten de wedstrijd in Eindhovens voordeel.

In de tweede ronde van de play-off nam FC Eindhoven het op tegen eredivisionist Willem II. In de thuiswedstrijd kwam FC Eindhoven al na een minuut op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Leon Kantelberg. Willem II werd in de eerste helft van de mat gespeeld en mocht blij zijn dat het slechts met een kleine achterstand mocht gaan rusten. In de tweede helft draaide de Tilburgers de wedstrijd om en scoorden Stef Nijland en Arjan Swinkels voor de tricolores waardoor de overwinning naar Tilburg ging. Een paar dagen laten was FC Eindhoven dichtbij een stunt. Willem II kwam in eigen stadion nog wel op 1-0 door Sheotahul, maar vervolgens was het FC Eindhoven dat de klok sloeg. Rochdi Achenteh miste de grootste kans voor de blauwwitten door een strafschop te missen. Ruud van de Rijt tekende vervolgens alsnog voor de gelijkmaker. Verder kwam FC Eindhoven niet en was uitgeschakeld.

Het seizoen 2010/2011 begon met een nieuwe trainer voor de groep. Jan Poortvliet verruilde de Aalsterweg voor Velsen-Zuid en als zijn opvolger werd Ernest Faber gepresenteerd. Onder Faber speelde FC Eindhoven een zeer verdienstelijke eerste competitiehelft waarin het na de vierde speelronde zelfs lijstaanvoerder in de Jupiler League was. Na de winterstop werden de prestaties minder doordat er met Jelle de Bock, Jens van Son en Jeffrey Vlug drie belangrijke basisspelers langdurig wegvielen door blessures. FC Eindhoven sloot het seizoen, net als het jaar ervoor, af op een twaalfde positie. In de bekercompetitie werd FC Eindhoven na in de tweede ronde met 3-5 gewonnen te hebben van topklasser EVV, in de derde ronde uitgeschakeld door AZ.

Het seizoen 2011/2012 begon voortvarend voor FC Eindhoven. De eerste vier wedstrijden werden gewonnen, alvorens een 0-0 gelijkspel in Apeldoorn het eerste puntverlies betekende. Winst op Go Ahead Eagles betekende echter dat FC Eindhoven op 25 september thuis bij een overwinning op FC Zwolle zichzelf tot periodekampioen kon kronen. Dit lukte echter niet. De wedstrijd eindigde in 2-2. Een week later kreeg FC Eindhoven een tweede kans op de periodetitel. In het uitduel tegen MVV volstond een gelijkspel om alsnog de periodetitel binnen te halen. FC Eindhoven lag 84 minuten op koers om dit te realiseren, maar Michael la Rosa besliste anders. De aanvaller van MVV maakte het enige doelpunt van de wedstrijd waardoor FC Eindhoven haar eerste nederlaag leed en de periodetitel aan FC Zwolle moest laten. De rest van het seizoen bleef FC Eindhoven uitstekend presteren en behaalde met de laagste begroting in het betaalde voetbal een uitstekende derde plaats. In de play-offs werd in de 2e ronde verloren van aartsrivaal Helmond Sport. Door de uitstekende prestaties leeft FC Eindhoven weer volop in de regio en vele supporters en sponsoren hebben de weg weer gevonden naar het Jan Louwers Stadion.

Op 27 november 2012 echter, maakte de club bekend trainer John Lammers per direct de wacht aangezet te hebben. Het trainerschap wordt tijdelijk intern opgelost.

Deze informatie over FC Eindhoven is geheel of gedeeltelijk overgenomen van wikipedia op 2018-04-16.
Derhalve zijn gegevens mogelijk niet meer actueel.