FC Dordrecht

FC Dordrecht is een Nederlandse voetbalclub uit Dordrecht. Op 16 augustus 1883 werd de club oorspronkelijk als de D.F.C. (Dordrechtsche Football Club) opgericht. D.F.C. speelde in het rood-wit. Toen in 1972 de amateur- en proftak gescheiden werden, ging de proftak onder leiding van tv-presentator Dick Passchier verder onder de naam FC Dordrecht. Op 1 juli 1991 fuseerde de club met SVV uit Schiedam, op 19 september 1992 besloot de club verder te gaan zonder SVV.

DS'79

In 1979 werd onder leiding van voorzitter en geldschieter Nico de Vries de organisatie geprofessionaliseerd en werd tevens gepoogd het achterland te vergroten. Daarbij hoorde een nieuw naam: DS'79 (Drechtsteden'79). Ook de clubkleuren werden veranderd, in plaats van het rood-wit kwam er een geel-blauw tenue. In 1983 werd het kampioenschap van de Eerste Divisie behaald en promoveerde DS'79 naar de Eredivisie. DS werd het daar opvolgende seizoen geleid door het duo Hans Dorjee en Joop van Daele, en degradeerde direct naar de Eerste Divisie.

Aan het eind van seizoen 1986-1987 deed DS weer een stapje omhoog, ditmaal via de nacompetitie. De geel-blauwen stonden toen onder leiding van Simon Kistemaker, maar ook hij kon niet voorkomen dat deze Dordtse club aan het einde van het seizoen weer degradeerde.

Oudspeler Epi Drost nam aan het begin van seizoen 1989-1990 de leiding over, maar reikte met zijn team niet verder dan de 19e en laatste plaats van de Eerste divisie. Toen ging Cees den Braven zich met de club bemoeien en gaf de club haar derde naam: Dordrecht'90. Ook het tenue werd weer veranderd, nu naar een groen shirt met witte broek. Het waren de kleuren van den Braven Sealants, het bedrijf van de voorzitter.

Dordrecht'90

Dankzij een fusie met SVV uit Schiedam op 1 juli 1991, dat in de eredivisie uitkwam, kwam de club die als SVV/Dordrecht'90 verder ging direct terug op het hoogste niveau. Onder leiding van Dick Advocaat en Han Berger werd een vijftiende plaats behaald. Dat jaar speelde de club haar enige Europese wedstrijden in de UEFA Intertoto Cup die enkel uit een poulefase bestond tegen Hammarby IF uit Zweden, Aalborg BK uit Denemarken en FC Saarbrücken uit Duitsland. Het jaar daarop bereikten Han Berger en Nico van Zoghel nog minder, de achttiende en laatste plaats, dus degradeerde SVV/Dordrecht'90 waarna de club vanaf 19 september 1992 weer als Dordrecht'90 verder ging, zonder SVV. Nico van Zoghel bleef en maakte zijn team aan het eind van seizoen 1993-1994 kampioen van de Eerste Divisie, waarna promotie volgde. Opnieuw bleek dat de Eredivisie een maatje te groot was door de Dordtenaren, die rechtstreeks degradeerden. Vervolgens trok Cees den Braven zich terug en gaf het stokje over aan oud-scheidsrechter Frans Derks. Veel succes werd er niet geboekt onder leiding van deze voormalige toparbiter, langzaam zakte de club weer weg naar de onderste regionen van de Eerste Divisie. Een kleine opleving aan het einde van het seizoen 1998-1999: Dordrecht'90 mocht ondanks een veertiende plek op de ranglijst deelnemen aan de nacompetitie, maar speelde daarin geen rol van betekenis.

FC Dordrecht

Vanaf 1 juli 2002 heet de club weer FC Dordrecht. Toen aan het eind van seizoen 2002-2003 FC Dordrecht onderaan eindige in de Eerste divisie hield ook Frans Derks het voor gezien en werd Ad Heijsman voorzitter. Heijsman was eerder voorzitter was van D.F.C., de club waaruit FC Dordrecht ontsproten is. Oud-speler Marco Boogers werd benoemd tot technisch directeur. Na een aantal magere jaren kroop FC Dordrecht langzaam weer omhoog uit het sportieve dal. De in 2011 en 2012 werd op een haar na de playoffs misgelopen via de ranglijst. Dit lukte onder trainer Gert Kruys tweemaal in de seizoenen daarvoor.

Met Marco Boogers als technisch manager van de club werd er een ander beleid gekozen. Mede door de tegenvallende financiële resultaten slonk het budget voor spelers naar 5,5 ton. Het samenwerkingsverband met ADO Den Haag zorgt voor spelers die een jaar verhuurd worden aan de Dordtse club. Voorbeelden van deze formule zijn Tom Beugelsdijk, Giovanni Korte en Santy Hulst. Maar Marco Boogers haalt ook talentvolle spelers bij andere clubs. Voorbeelden zijn Joris van Overeem, Marvin Peersman en Jafar Arias.

Waar de club vroeger korte contracten afsloot, worden deze nu tijdig opengebroken en ook dit heeft een positieve werking voor de club, die financieel iedere meevaller hard nodig heeft. Jonge talenten als Jeffrey Rijsdijk en Danny Post werden van FC Groningen binnen gehaald en vormden de basis van het team. Josimar Lima werd opgepikt bij Willem II en is, met een onderbreking van een half jaar (Al-Shaab) sindsdien bij de club gebleven. Post en Rijsdijk verlieten Dordrecht in 2013, na twee jaar.

Op 18 mei 2014 promoveerde FC Dordrecht voor het eerst in 19 jaar naar de Eredivisie, na een 3-1 overwinning op Sparta Rotterdam, de heenwedstrijd eindigde in 2-2. Kort daarop maakt Harry van den Ham bekend dat hij de club zal verlaten. Hij wordt toegevoegd aan de technische staf van FC Utrecht. In de Eredivisie won het nog wel de eerste wedstrijd van SC Heerenveen en de laatste wedstrijd van Ajax, maar aan het eind van het seizoen degradeerde FC Dordrecht terug naar de Eerste Divisie nadat Go Ahead Eagles drie punten pakte in de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Per eind maart 2015 legde Heijsman zijn functie neer. Cees van der Poel neemt deze voor een half jaar over. Na de degradatie in 2015 vertrokken vrijwel alle basisspelers. Er werd haast een compleet nieuwe selectie binnengehaald. Ook dit waren talentvolle spelers van andere Nederlandse clubs zoals Alvin Daniels, Jeroen Lumu en Jafar Arias, maar er werd ook ervaring gehaald in de vorm van Geert Arend Roorda.

In dat eerste seizoen terug in de Jupiler League eindigde de club op een teleurstellende 14e plaats. Het seizoen daarna moest er haast weer een hele nieuwe selectie samengesteld worden na het vertrek van vele spelers bij de club. Halverwege dit seizoen werd het duidelijk dat het wel eens een nog teleurstellender jaar dan het vorige kon worden. FC Dordrecht bevond zich onderin de Jupiler League en moest rekening gaan houden dat het wel eens zou kunnen degraderen, aangezien dit in het seizoen 2016/2017 mogelijk was. Vlak voor het einde van de competitie was er een confrontatie tussen de onderste twee clubs: Achilles'29 en FC Dordrecht, dit duel eindigde in een 2-2 gelijkspel waardoor FC Dordrecht op een 19e plaats bleef staan en degradatie uit zicht bleef. Later werd ook bekend dat Achilles'29 punten in mindering kreeg voor financiële problemen waardoor FC Dordrecht eindelijk veilig was en verzekerd was van betaald voetbal.

In het seizoen 2017/2018 werden er weer een flink aantal spelers aangestrokken maar al snel bleek dat FC Dordrecht niet weer onderin zou eindigen. De club speelde in de eerste helft van het seizoen nog niet goed maar na de winterstop werd een sterke reeks neergezet. Door deze reeks werd FC Dordrecht op 12 maart 2018 met een 1-0 overwinning op RKC Waalwijk zelfs periodekampioen. Hiermee plaatste de club zich voor de play-offs om promotie en mag Dordrecht dromen van de Eredivisie.

Theo Bos

In december 2011 werd bekend gemaakt door de club dat trainer Theo Bos lijdt aan alvleesklierkanker. Virgil Breetveld heeft de rest van het seizoen 2011/2012 de taken van Bos overgenomen. In het huidige seizoen nemen interim trainers Harry van den Ham (eerste seizoenshelft) en Gert Kruys (tweede seizoenshelft) de honneurs waar. De thuiswedstrijd van FC Dordrecht tegen Telstar op 13 januari 2012 stond geheel in het teken van het nieuws over Theo Bos. Supporters maakten hun steunbetuigingen bekend middels een ballonnenactie en diverse spandoeken. In de 4e minuut, verwijzend naar het rugnummer van Bos bij Vitesse, ging een minuut durende staande ovatie door het stadion. De jeugdafdeling van FC Dordrecht was voltallig aanwezig in presentatiepakken en hadden ook een spandoek laten maken. De supportersvereniging heeft een spandoek gemaakt van 20 meter met daarop de tekst 'Samen Strijden, Samen Winnen', welke dit seizoen zelfs de seizoenkaart siert. Ook is deze tekst inmiddels vereeuwigd in de catacomben van het stadion van FC Dordrecht.

Supporters

De supporters van FC Dordrecht noemen zichzelf de Schapenkoppen, zoals ook de inwoners van de stad Dordrecht worden genoemd. Ook de benaming Eilandbewoners, verwijzend naar het Eiland van Dordt waar de stad Dordrecht op ligt, wordt veelvuldig genoemd. Er zijn twee supporterskernen in het stadion, één gevestigd op de West tribune tegen het uitvak aan en één op de Noord tribune achter het doel. Deze laatste tribune wordt de Dikeside genoemd en herbergt de meer gemoedelijke supporters.

Deze informatie over FC Dordrecht is geheel of gedeeltelijk overgenomen van wikipedia op 2018-04-16.
Derhalve zijn gegevens mogelijk niet meer actueel.