BV De Graafschap

De Graafschap uit Doetinchem is een voetbalclub die uitkomt in de Nederlandse Eerste divisie. De club is opgericht op 1 februari 1954. Haar bijnaam is de Superboeren.

Naar aanleiding van de Watersnoodwedstrijd en de weigering van de KNVB om het profvoetbal in te voeren, werd de 'wilde bond', NBVB opgezet. In deze bond zou profvoetbal gespeeld worden, waarvoor nieuwe clubs werden opgericht. In Doetinchem werd onder leiding van de heer Roodbergen de club De Graafschap opgericht. In Doetinchem was daarvoor nog nooit topvoetbal gespeeld. Toen de NBVB en KNVB fuseerden, trad De Graafschap toe tot de reguliere (prof)competitie. De Graafschap is de enige ploeg uit de NBVB die nog zelfstandig bestaat. Bij de indeling in divisies kwam De Graafschap in de Eerste divisie terecht, en in 1959 degradeerde de club zelfs naar de Tweede divisie. Maar de club vocht zich terug en in 1973 werd voor het eerst de Eredivisie bereikt. Sindsdien speelde De Graafschap verschillende malen voor kortere of langere tijd in de Eredivisie:

De club heeft een tenue met een horizontaal blauw met wit gestreept shirt en een witte broek.

Stadion

De thuiswedstrijden van De Graafschap worden in stadion De Vijverberg gespeeld. Het stadion biedt plaats aan 12.600 toeschouwers. Het stadion werd gebouwd in 1954. In het verleden heeft De Graafschap onderzoek laten doen naar de bouw van een nieuw stadion; dit onderzoek is in 2009 afgerond. De Vijverberg heeft momenteel onvoldoende capaciteit om de begroting verder op te schroeven om van De Graafschap een stabiele Eredivisieclub te maken. Ook is de huidige locatie infrastructureel gezien niet optimaal. Het budget zou met behulp van een nieuw stadion stijgen van zo'n 10 miljoen naar zeker 15 miljoen euro.

Er waren vijf locaties bekendgemaakt voor het nieuwe stadion. De locaties waren allemaal rond de A18, de snelweg die langs Doetinchem loopt. De Graafschap gaf de voorkeur aan het nieuwe industrieterrein dat gerealiseerd moet worden nabij Wehl. Echter, vanuit de supporters bestond hiervoor veel weerstand; een vertrek uit Doetinchem was voor velen onbespreekbaar. Een andere locatie op het Vredesteinterrein nabij het station kon wel op goedkeuring van de aanhang rekenen, maar de grondprijs bleek uiteindelijk te hoog. Het nieuwe stadion zou plaats moeten bieden aan ruim 28.000 man, met een typische Engelse uitstraling en een Achterhoekse sfeer.

Eind februari 2012 werd bekendgemaakt dat de club zich definitief gaat richten op uitbreiding en modernisering van De Vijverberg, plannen voor een nieuw stadion zijn hiermee van de baan.

Trainingscomplex

De Graafschap traint bij trainingscomplex SVDW. Deze is gelegen aan de oostkant van Doetinchem en is ook de thuishaven van de jeugd van De Graafschap. De jeugd van De Graafschap traint, en speelt ook wedstrijden op de Bezelhorst, Jong De Graafschap traint ook bij SVDW en speelt zijn wedstrijden in Doetinchem op het kunstgrasveld van VIOD. Het eerste elftal traint bij SVDW, en speelt de wedstrijden ook op de Vijverberg.

In 2016 werd De Vijverberg door het voetbaltijdschrift Voetbal International uitgeroepen tot mooiste stadion van Nederland

Superboeren

De naam Superboeren, die als geuzennaam wordt gebruikt, werd begin jaren negentig bedacht op de tribune door een onbekende supporter. Er wordt vaak gezegd dat de naam bedacht is door Hans Kraay jr., maar dit is niet juist. Hij was wel de eerste die de naam in de media gebruikte. De term maakt gebruik van het woord Boeren, waarvoor clubs als De Graafschap en PSV soms werden uitgescholden. Met de term Superboeren wordt niet alleen de spelersgroep, maar ook de aanhang van De Graafschap aangeduid.

D'ran

Naast de geuzennaam Superboeren is er ook het Achterhoeks woord: D'ran (spreek uit DRR-AN). Het woord betekent vrij vertaald iets van "Er tegenaan!" en de tekst wordt veelvuldig gebruikt. Te midden van de middenstip, voor het speelveld is een tegel geplaatst met de tekst "D'ran" erop.

Mascotte

De Graafschap heeft sinds enkele seizoenen ook een clubmascotte met de naam Guus. Guus is vernoemd naar oud-De Graafschapper Guus Hiddink. Guus is een zebra en is de mascotte van Supportersvereniging Vriendenkring 'De Graafschap' en wordt vooral gebruikt voor de jeugdleden van De Graafschap, De Superboertjes.

Aanhang

De Graafschap kan altijd rekenen op een vast aantal seizoenkaarthouders. De Graafschap had in de Eerste divisie zelfs altijd het grootste aantal thuis-supporters. Met ruim 6.000 verkochte seizoenskaarten.[bron?] De Graafschap heeft in het tweede jaar van de Eredivisie alle beschikbare seizoenskaarten verkocht. Enkele plaatsen moeten vrij blijven voor de vrije verkoop. Het stadion is iedere wedstrijd gevuld met een uitverkocht aantal van 12.450 supporters.[bron?] In de Eerste divisie is dit anders, dan ligt het aantal lager, maar is het nog steeds het best gevulde stadion van de Eerste divisie. Voor het seizoen 2009/10 zijn meer dan 8000 seizoenskaarten verkocht, wat het hoogste aantal van de Eerste divisie is.[bron?]

Opkomstlied en goaltune

De Graafschap heeft al enkele jaren het lied van Safri Duo - Bongo Song, als opkomstlied. In seizoen 2007/08 wilde De Graafschap een nieuw lied introduceren ingezongen door Normaal-zanger Bennie Jolink, maar door kritiek van de supporters is toch de Bongo Song teruggekeerd. Bennie Jolink spreekt nu wel voor het lied de opzwepende woorden D'ran meerdere malen door het stadion. De goaltune van De Graafschap is een stukje uit Parada de tettas, van de Vengaboys. In seizoen 2011/12 is er wederom een nieuw lied geïntroduceerd, ditmaal van de band Holtberg.

Fair Play

De Graafschap is in het seizoen 2007/08 Fair play ploeg van het Nederlandse betaald voetbal geworden.

Deze informatie over BV De Graafschap is geheel of gedeeltelijk overgenomen van wikipedia op 2018-04-16.
Derhalve zijn gegevens mogelijk niet meer actueel.