Voetbalplaatjes

montage van diverse voetbalplaatjes

Grote kans dat jij ze ook verzameld hebt, deze populaire kaarten of stickers met afbeeldingen van bekende voetballers. Ze werden cadeau gedaan bij aankoop van een bepaald product, of in zakjes verkocht. De afgelopen jaren waren er acties van de supermarkten Albert Heijn en C1000. Als je daar wat kocht, dan kreeg je een zakje met voetbalplaatjes die je in een apart album kon bewaren. Deze acties waren zo geliefd dat er zelfs speciale dagen werden georganiseerd om plaatjes te ruilen en zo de verzameling comleet te krijgen.

In Italie is een bedrijf dat erg bekend is om de voetbalplaatjes die ze uitgeven. Panini heet dit bedrijf emn ze hebben al in 1978 voor het eerst een album gemaakt voor de nederlandse verzamelaars. Destijds waren het nog plakplaatjes, maar al snel werden deze vervangen door stickers.

Meestal heeft een verzamelalbum een bepaald onderwerp en jaartal die bij de plaatjes horen. Zo zijn er bijvoorbeeld albums over de Eredividie, Wuropees Kampioenschap, Wereld Kampioenschap of Champions Leage.

Behalve twee tegen twee op een veldje, kan Panna ook één tegen één gespeeld worden in een speciaal daarvoor bedoelde kooi. Een veel gebruikte manier van uitspelen of passen is het spelen van de bal via de muur of zijkanten van veld of kooi en achter de doelen.

Eredivisie

Het eerste nationale album van Panini kwam in 1978 op de Nederlandse markt. Toen nog met plakplaatjes. In die jaren erna is er bijna ieder jaar een verzamelalbum verschenen. Het laatste album kwam uit in 2005, daarna nam supermarktketen PLUS de rechten over. Momenteen zijn deze rechten in handen van de Albert Heijn supermarkten.

Wereldkampioenschappen

voetbalplaatje Johan Cruyff Wereldkampioenschap voetbal 1974Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Mexico, in het jaar 1970, kon je al een WK-album in de winkels kopen. Dat was dus nog voordat er een versie over het Nederlands voetbal was. In de bijbehorende zakjes zaten telkens twee kaartjes die men dan zelf moest inplakken. Vandaag de dag is dit album nog zeer populair bij verzamelaars en heeft dan ook de hoogste waarde van alle Panini-albums. Op veilingen en ruilbeurzen gaat dit verzamelalbum voor ongeveer 1500 euro over de toonbank. Maar dan moet het album er nog wel zo goed als nieuw uitzien. Vanaf het WK 1974 werden de plaatjes als stickers uitgegeven.

Europese Kampioenschappen

in 1980 verscheen het eerste EK-album in Nederland, dat was tijdens het Europees Kampioenschap in Italie. Vervolgens kwam er tijden ieder EK een verzamelalbum uit. Hoewel de populariteit van deze voetbalplaatjes in de jaren 90 afnam, waren de laatste twee albums, in 2004 en 2008, over het algemeen weer zeer geliefd bij verzamelaars van alle leeftijden.

Champions League

Jaren later kwam Panini ook met een album voor de Champions League. De eerste editie verscheen in het seizoen 1999-2000, maar er is niet elk seizoen een nieuw album uitgekomen. In de verzamelaarswereld is het album '50 years of the European Cup & Champions League' , dat werd uitgegeven in 2005, populair. In verband met de geringe uitgave is dit album schaarser dan de andere.