Verjaardag

afbeelding voetbalverjaardag uitnodiging

Je verjaardag moet natuurlijk een heel speciale dag worden. Wil jij een keer iets anders dan een dagje zwembad of speeltuin? Maak van deze dag een super voetbalfuif! Je kunt heel veel leuke en creatieve dingen doen die te maken hebben met voetbal. Zeker weten dat jij en je vriendjes en vriendinnetjes een onvergetelijke dag hebben.

Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een populaire voetbalclub bij jou in de buurt. Veel clubs uit het betaald voetbal geven rondleidingen in hun stadion en hebben soms ook een apart programma voor kinderen. Veel gemeenten hebben een afdeling waar je sportattributen kunt lenen voor je voetbalverjaardag zoals ballen, pionnen of gekleurde hesjes. Informeer daar dus ook eens naar.

Uitnodigingen maken

In de winkel kun je wel leuke sport of voetbal uitnodigingen vinden om te versturen maar het is veel leuker, en persoonlijker, om ze zelf te maken. Kaarten kun je tekenen, knippen of plakken met gekleurd papier maken en als je een beetje handig bent met de computer is het ook erg leuk om daar een uitnodiging mee te ontwerpen. Op de achterkant van de uitnodiging schrijf (of type) je alle informatie die belangrijk is voor het feest.

Spelletjes

Er zijn allerlei leuke spelletjes die je tijdens een voetbalfeestje buiten kunt doen. Hieronder staan een aantal sportieve spelletjes ter inspiratie

Behendigheidsspel

Neem 6 pionnen en zet deze achter elkaar. Na het startsein moet ieder kind, om de beurt, met de bal om de pionnen heen slalommen. Gaat dit zonder fouten, dan krijg het kind twee punten. Anders verdien het kind 1 punt.

Penalty schieten

Vanaf een vast punt schieten de kinderen 3x op een doel. Elke goal die zit levert het kind 1 punt op.

Overschieten

De kinderen worden verdeeld in groepjes van 2. Vanaf een vaste plek schieten ze, om de beurt, 5 keer naar elkaar. Weet het kind de bal te stoppen met de voet, dan verdiend hij 1 punt.

Estafette

De kinderen worden verdeeld in twee ongeveer even sterke groepen. Zet 2 pionnen neer, één voor de ene groep en één voor de andere groep. Bij het startsignaal gaat de eerste van iedere groep vanaf het startpunt al voetballend richting pion, om de pion heen en weer terug. Dan speelt het kind de bal naar speler 2 en die doet vervolgens hetzelfde. De kinderen in de groep die het eerste klaar zijn krijgen 2 punten, de anderen 1 punt.

Partijtje

Net zoals bij de estafette verdeel je de kinderen in 2 groepen. Zet pionnen neer als goals. Bij het startsignaal van de scheidsrechter begint de wedstrijd. Die duurt tien minuten met een wissel na 5 minuten. De kinderen van het winnende team krijgen 2 punten, de anderen 1 punt.

Quiz

Alle kinderen krijgen een papier met daarop 10 vragen. Hoe moeilijk deze vragen zijn hangt af van de leeftijd van de kinderen. Het is leuk om vragen te verzinnen die gaan over de kinderen zelf, bijvoorbeeld over de voetbalclub waar ze zelf spelen. De vragen kunnen open vragen zijn of meerkeuze vragen waarbij je ze laat kiezen tussen antwoord A, B of C. Voor elk goed antwoord krijgt het kind een punt.

En nog veeeeeeeeel meer...

Hierboven staan slechts een paar dingen die je op een voetbalfeest kunt doen en er zijn nog ontelbare andere mogelijkheden. Jij hebt vast en zeker zelf ook goede ideeën voor leuke of spannende activiteiten. Laat je fantasie de vrije loop, en wees niet bang je ouders of vrienden te vragen voor een wat hulp. Niets is te gek!

Afsluiting

Aan het einde van de aktiviteiten krijgen alle kinderen een medaille. De kinderen met de meeste punten krijgen er een aardigheidje bij. Daarna kun je de feestdag afsluiten met lekker eten en drinken. Patat en frisdrank is daarbij natuurlijk een favoriet van alle tijden. Bij het naar huis gaan kun je de kinderen een (voetbal)presentje of iets lekkers meegeven.