West Ham United F.C.

Green Street
E13 9AZ
London
www.whufc.com
facebook twitter

West Ham United F.C. is een Engelse voetbalclub uit het oosten van Londen. Thuiswedstrijden worden gespeeld in Boleyn Ground, ook wel bekend als Upton Park, de naam van de buurt en het nabijgelegen metrostation. De clubkleuren zijn bordeauxrood en blauw.

De club werd in 1895 opgericht als Thames Ironworks FC, bedrijfsteam van Thames Ironworks and Shipbuilding Company, een scheepsbouwbedrijf en dat zelf een soort opvolger was van de Old Castle Swifts. In 1900 scheidde de club zich af onder de naam West Ham United. In 1923 promoveerde de club voor het eerst naar de hoogste klasse, maar in de competitie werden geen grote successen behaald. De beste prestatie was een derde plaats in 1983, maar er werd vooral ook regelmatig gepromoveerd en gedegradeerd. De grootste prijs van het team is ongetwijfeld de winst in de Wereldbeker in 1964.

In de FA Cup deed West Ham het een stuk beter. In 1923 werd al in de eerste op Wembley gespeelde Cup Final verloren van Bolton Wanderers. In de jaren zestig en zeventig was de club wel succesvol. Met Bobby Moore en Geoff Hurst in het team onder leiding van Ron Greenwood werd in 1964 de FA Cup gewonnen. Tegen Preston North End werd het 3-2, terwijl het 2 minuten voor tijd nog 1-2 stond. Een jaar later volgde het op een na grootste succes uit de clubhistorie: de Europacup II werd gewonnen. Op Wembley werd TSV 1860 München met 2-0 verslagen.

Daarna volgde nog twee keer de winst in de FA Cup, en in 1976 het verlies van de Europacupfinale tegen RSC Anderlecht. Maar ook degradeerde de club weer enkele malen. In 2004/2005 speelde West Ham United in de Football League Championship, maar op 30 mei 2005 werd de play-off finale gewonnen. Preston North End werd met 1-0 verslagen door een goal van Bobby Zamora.

In het seizoen 2005-2006 speelde West Ham dus weer in de Premier League, ze eindigden het seizoen met een knappe 9e plaats en plaatsing voor de FA Cup finale. In deze FA Cup finale stond het in de blessuretijd nog 3-2 voor de Hammers maar een paar seconden voor tijd zorgde Steven Gerrard met een knal van 30 meter voor de gelijkmaker, West Ham verloor uiteindelijk na penalty’s.

Een IJslands consortium, geleid door Eggert Magnusson, heeft de club opgekocht op 26 november 2006. Na een reeks slechte resultaten en plaats 17 op de ranglijst werd manager Alan Pardew onlangs ontslagen en vervangen door een oud-speler van West Ham, Alan Curbishley. Curbishley was eind vorig seizoen opgestapt na een lang dienstverband bij Charlton Athletic.

Vele bekende Engelse voetballers zijn hun carrière bij West Ham in de jeugdopleiding begonnen, waaronder Jermaine Defoe, Frank Lampard, Joe Cole, Michael Carrick en Rio Ferdinand.

Deze informatie over West Ham United F.C. is geheel of gedeeltelijk overgenomen van wikipedia op 2018-04-16.
Derhalve zijn gegevens mogelijk niet meer actueel.