Birmingham City F.C.

St. Andrew's Stadium
B9 4RL
Birmingham
www.bcfc.com
facebook twitter

Birmingham City is een Engelse voetbalclub, uitkomend in de Premier League en opgericht in 1875. De club werd opgericht als The Small Heath Alliance en werd in 1905 hernoemd naar Birmingham F.C.. In 1945 werd de huidige naam aangenomen.

Birmingham City speelde in de Premier League vanaf het seizoen 2002/2003. Ze promoveerden toen voor het eerst in jaren onder leiding van manager Steve Bruce.

Het seizoen 2005/2006 verliep echter niet vlekkeloos zodat de club weer degradeerde, maar de club kon het verblijf in de tweede klasse beperken tot één seizoen en speelt vanaf 2007/08 opnieuw in de Premier League.

Geschiedenis

De club werd in 1875 opgericht als Small Heath Alliance. Tien jaar later werd de club een profclub. In 1889/90 was de club medeoprichter van de Football Alliance, de tegenhanger van de Football League. In de eerste twee seizoenen eindigde de club in de tweede tabelhelft (ook wel het rechter rijtje genoemd) maar in het derde seizoen werd de derde plaats bereikt. Hierna werd de Football Alliance opgeheven en werden de clubs toegevoegd aan de nieuwe tweede divisie van de Football League (Second Division). In het eerste seizoen daar werd Small Heath kampioen, maar na een testwedstrijd tegen de laatste uit de hoogste klasse, Newton Heath die verloren werd moest de club in de Second Division blijven. Het volgende seizoen werd de tweede plaats bereikt en dit keer kon de club promotie afdwingen nadat Darwen verslagen werd. Na twee seizoenen degradeerde de club en keerde éénmalig terug voor seizoen 1901/02. Na één seizoen tweede klasse keerde de club opnieuw terug en dit keer ging het beter en in 1905 eindigde de club op de zevende plaats. Na nog twee goede seizoenen werd de club onverwacht laatste in 1908. Twee jaar later eindigde de club zelfs laatste in de Second Division. Langzaam kroop de club uit het dal en in 1913 werd de derde plaats behaald. Een nieuwe promotie volgde pas in 1921 toen de titel behaald werd. Birmingham kon zich als vaste waarde vestigen maar buiten een incidentele top 10 plaats kon de club niet veel uitrichten.

In 1931 bereikte de club voor het eerst de finale van de FA Cup maar verloor deze van West Bromwich Albion. Net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog degradeerde de club terug naar de Second Division. Tussen 1948 en 1950 speelde City weer even op het hoogste niveau. In seizoen 1955/56 werd de beste positie in de geschiedenis gehaald, de zesde. Dit was het eerste van tien opeenvolgende seizoenen in de hoogste klasse. Datzelfde seizoen werd voor de tweede keer de finale van de FA Cup gehaald. Dit keer was Manchester City echter te sterk. Twee keer op rij werd de finale van de Jaarbeursstedenbeker gehaald waardoor de club ook Europees op de kaart werd gezet. FC Barcelona en AS Roma waren echter te sterk voor de club. Birmingham was de eerste Engelse club die Europees speelde en ook de eerste Engelse club die Inter Milan thuis kon verslaan. In 1963 werd de finale van de League Cup gehaald en deze werd in twee wedstrijden gewonnen van rivaal Aston Villa. Na degradatie in 1965 moest de club tot 1972 genoegen nemen met tweedeklassevoetbal. Bij de terugkeer in de First Division werd een respectabele 10e plaats bereikt en kon standhouden tot 1979.

De afwezigheid in de First Division werd tot één seizoen beperkt. Maar in 1983/84 degradeerde de club opnieuw uit de hoogste klasse. Opnieuw kon City na één seizoen terugkeren maar dit was slechts éénmalig. De volgende twee seizoenen in de Second Division waren ook niet goed en in 1989 degradeerde de club voor het eerst in de geschiedenis naar de Third Division. Het duurde drie jaar vooraleer de club kon terugkeren naar de First Division (die de Second Division verving als tweede hoogste klasse. Na twee seizoenen degradeerde de club opnieuw, de terugkeer naar de hoogste klasse leek verder weg dan ooit.

Dit keer keerde City na één seizoen terug en speelde nu regelmatig de play-offs om te promoveren maar verloor die meestal. In 2002 promoveerde de club na zestien jaar opnieuw naar de hoogste klasse. In het eerste seizoen werd de club dertiende en versloeg rivaal Aston Villa uit en thuis met Franse international Christophe Dugarry aan de zijde van City. Het volgende seizoen startte zeer goed en in de eerste competitiemaand bleef de club in de top vier en na zes weken had de club de beste defensie van de Premier League. Het einde van het seizoen was echter minder goed en na zeven wedstrijden zonder een zege werd uiteindelijk de tiende plaats bereikt. In 2005 werd nog de twaalfde plaats bereikt en had goede verwachtingen voor het volgende seizoen maar degradeerde uiteindelijk. Verschillende spelers die aangekocht waren werden weer verkocht.

Na een sterke start in seizoen 2006/07 waar de club eerste of tweede stond kwam er een periode waarin slechtere resultaten bereikt werden. City zakte naar de 9de plaats en men wilde het ontslag van Bruce als manager. De vorm van het team verbeterde terug en naar het einde van het seizoen toe maakte de club weer veel kans op promotie en streed met Sunderland AFC om de eerste plaats. In de laatste wedstrijd werd de club verslagen door Preston North End en moest genoegen nemen met de tweede plaats, die evenzeer recht gaf op automatische promotie.

Deze informatie over Birmingham City F.C. is geheel of gedeeltelijk overgenomen van wikipedia op 2008-07-03.
Derhalve zijn gegevens mogelijk niet meer actueel.