Het Voetbalveld

De afmetingen van een voetbalveld mogen iets varieren maar moeten binnen vastgestelde regels liggen. Voor speelvelden van belangrijke (internationale) competitie wedstrijden zijn de regels strikter.

Sommige afmetingen lijken erg vreemd maar dat komt omdat het voetbal zoals we het tegenwoordig kennen is onstaan in engeland. Bij het vaststellen van de afmetingen van een voebalveld is uitgegaan van de engelse maten yards en feet. 1 meter is ongeveer 1,1 yard.

De lengte van het speelveld moet tussen de 90 meter (100 yards) en 120 meter (130 yards) liggen. De minimale breedte is 45 meter (50 yards) en mag maximaal 90 meter (100 yards) bedragen. Bij besluit van het bestuur van de KNVB moeten in nederland de volgende afmetingen worden gehanteerd: minimaal 100 x 64 meter en maximaal 105 x 69 meter.

Internationaal staat het strafschopgebied bekend als de 18-yard-box, in nederland gebruiken we ook vaak de term 16 meter gebied.

De penaltystip ligt op 11 meter van het doel, dat zijn 12 yards. Als je goed kijkt zie je dat de boog aan de rand van het strafschopgebied een deel is van een onzichbare cirkel met de penaltystip in het midden. Net als de middencirkel heeft deze onzichtbare cirkel een doorsnede van ruim 18 meter, ofwel 20 yards.

Ook de afmetingen van een doel zijn aan de hand van engelse langtematen berekend. Een goal is 7,3 x 2,4 meter. Dat is acht yards breed en acht feet hoog.

de afmetingen van een voetbalveld
Alle afmetingen van een voetbalveld volges de officiele regels.

Welke woorden er gebruikt worden in en rond een voetbalveld lees je bij de voetbaltermen.